Vaša korpa
dodaci ishrani > Dijetalni proizvodi

ACAI PRAH 100g

0.00
2,460.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Sastav: 100% ogranski akai voćni prah (Euterpe oleracea).

Sertifikat: EU Organic Farming

Zemlja porekla: Bolivija

Upotreba: 1-2 kašičice akai praha dodati u sok, smuti ili voćnu salatu.

Čuvati na hladnom i suvom mestu. Nakon otvaranja čuvati u frižideru.

Akai, Acai, Asai, Euterpe oleraceae, PlanetBIO, Hema kheya neyeAkai je jagodičasti voćni plod visokog palminog drveta (Euterpe oleraceae) koje prirodno uspeva u Centralnoj i Južnoj Americi, od Gvatemale do Brazila.

Akai plodovi su crno-ljubičaste boje, sitni i liče na borovnice, rastu u velikim grozdovima i beru se dva puta godišnje. Imaju karakterističan, blago kiselkast, prijatan ukus. U brazilskom delu Amazona, akai bobice sačinjavaju značajnu komponentu ishrane lokalnog stanovništva, dok se izvan Centralne i Južne Amerike prodaju uglavnom kao sok ili u prahu. 

Obzirom da je akai voćka, sadrži malo šećera i značajan udeo masti, uglavnom mono- ili polinezasićene masne kiseline, kakve su omega-9 oleinska, palmitoleinska i omega-6 linolna kiselina.

Nezasićene masne kiseline doprinose održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi, ako njima zamenimo zasićene masnoće u našoj ishrani.

PlanetBIO akai prah je takodje dobar izvor dijetetskih vlakana (27% ukupne gradje), a sadrže i protein (10%).

Posebno je bogat mineralima, od kojih dominiraju kalcijum, gvoždje, kalijum i magnezijum.

Kalcijum doprinosi normalnom funkcionisanju digestivnih enzima, normalnom metabolizmu, zgrušavanju krvi, pomaže mišićnu funkciju i neurotransmisiju. Potreban je i za održavanje zdravlja kostiju i zuba. Gvoždje ima ulogu u normalnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, snabdevanju organizma kiseonikom, normalom funkcionisanju imunog sistema i procesu ćelijske deobe, a pomaže i smanjenje umora. Kalijum pomaže normalnu mišićnu funkciju, rad nervnog sistema i održavanje normalnog krvnog pritiska, dok je magnezijum vazan za održanje ravnoteže elektrolita, normalog psihičkog zdravlja, sinteze proteina, procesa ćelijske deobe i metabolizma. Magnezijum takodje doprinosi normalom radu nervnog sistema i mišićnoj funkciji, zdravlju kostiju i zuba a takodje umanjuje umor.

Akai prah je bogat i vitaminom E, koji je snažan antioksidant.

Akai prah se proizvodi procesom isušivanja na niskoj temperaturi (liofilizacija). Na taj način dobijeni akai prah zadržava najveću količinu nutrijenata iz svežeg voća. 

Akai prah ima blag i prijatan ukus koji se uklapa u sve vrste hladnih i toplih napitaka.

Umešati 1-2 kašičice u sok ili smuti, a može se koristiti i u voćnim salatama, raznim dezertima, pudingu, sladoledu, biljnom mleku, slatkim umacima i premazima.  

Akai je dobar za:

• energetski balans organizma,
• poboljšanje varenja,
• održavanje normalne telesne težine,
• zdravlje kose, očiju i kože,
• jači imuni sistem,
• poboljšanje sna, 
• bolju mentalnu koncentraciju.

Da li ste znali da... 

... akai bobice ustvari ne spadaju u jagodičasto voće? Botaničari ga svrstavaju u koštunjavo voće, zato što jestivi mesnati deo okružuje jedno veliko seme.
... a seme čini oko 80% voćke?

Recept za dobar anti-stres napitak:

• 1 šolja biljnog napitka (kinoa, ovas, pirinač, spelta, badem, lešnik, soja, itd.)
• 1 šolja svežih ili zamrznutih borovnica ili nekog drugog bobičastog ili jagodičastog voća
• 1 kašika kokosovog šećera (opciono)
• 2 kašika akai praha

Izmiksati sve sastojke u blenderu.