Vaša korpa
makrobiotika > Alge

Alge WAKAME 25g

0.00
365.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Vakame se beru na ostrvu Hokaido i uzduž kineske i korejanske obale. Po boji, ukusu i sastavu slične su alariji, morskim algama koje možemo da nadjemo svuda u svetu, i deo su tradicionalne škotske, irske i severnoevropske kuhinje. Vakame su veoma bogate kalcijumom, a sadrže i veliku količinu gvož|a, vitamina A i C, niacina i proteina. Pominju se u medicini zbog svojih antibakterijskih osobina, koristi se nakon porodjaja za čišćenje krvi.
Upotreba: Vakame morate brzo da operete pod hladnom vodom da bi se skinula površinska prašina, a zatim da ih potopite oko 3 do 5 minuta. Kada omekšaju, raširite ih i isperite. Poslednju vodu od potapanja sačuvajte i koristite prilikom kuvanja, ali kada je presipate pazite da sav pesak ostane na dnu lonca. Ako je voda u kojoj ste potapali vakame ipak preslana, ne kuvajte alge u njoj, sačuvajte je za kuvanje mahunarki ili žitarica. Posle potapanja, vakame dobiju lepu stakla­sto zelenu boju. Kada hoćete da ih nasečete, presecite ih po sredini uz žilu. Mekane spoljašnje delove nasecite na komade za jedan zalogaj, a tvrdu žilu veoma sitno, da bi se sve moglo ravnomerno skuvati. Vakame se kuvaju dudje od većine drugih morskih algi. Pored toga što su dodatak miso supi, odlične su kao prilog sa običnim povrćem, pečene i izmrvljene se koriste kao začin, a pržene u dubokom ulju kao lagani obrok.
Lekovita svojstva: Vakame sadrže značajnu količinu kalcijuma i velike količine gvoždja, vitamina A, C, B3 i proteina. Wakame sadrže i supstancu koja utiče na viskozitet krvi i pomažu da se razloži tromb. Takodje, veoma uspešno vrše detoksikaciju organizma jer za sebe vezuju otrove uz pomoć alginske kiseline. Wakame alge japanske firme Muso su visokog kvaliteta i veoma cenjene na svetskom tržištu i kod nas.