Vaša korpa
VIDEO KANAL

KAKO PRIPREMITI GARAM MASALU

Garam masala je mešavina aromatičnih mlevenih začina koji se koriste kao osnova u mnogim Indijskim kuvanim jelima sa karijem. Proporcije začina se razlikuju u Indiji od domaćinstva do domaćinstva, a svaka regionalna Indijska kuhinja ima svoju sopstvenu jedinstvenu mešavinu. Garam masala najbolje deluje kada se doda jelu pri kraju kuvanja radi topline i punoće ukusa.

Sastav:

  • Zrno korijandera - ½ šolje
  • Seme kumina - ¼ šolje
  • Zeleni kardamom - 2 kašike
  • Crni kardamom - 4 kašika
  • Karanfilić - 2 kašike
  • Biber u zrnu - 1 kašika
  • Štapići cimeta - 6 kom.
  • Lovorov list - 4 lista
  • Muškatni oraščić - 1
  • Zvezdasti anis - 1
  • Ljuska muškatnog oraščića - 3 trake (po izboru)
  • Seme fenela (komorač) - 1 kašika

Priprema:

1. Očistite lovorov list i unutrašnji deo štapića od cimeta suvom ili vlažnom krpom da biste otklonili svaku nečistoću
2. Razbijte muškatni oraščić i proverite da li je iznutra zdrav
3. Skupite i bacite kamenčiće i strane sadržaje iz svih začina
4. Jedan dan sušite začine na vrelom suncu a onda ih suvo prepecite jedan za drugim tako da ne zagore, a da puste prijatnu aromu
5. Prebacite začine u veliki tanjir i pustite da se dobro ohlade
6. Sitno sameljite začine u blenderu
7. Prosejte i ponovo sameljite krupnije komade začina i ponovo prosejte. Bacite sve krupne delove začina ili ih dodajte začinima za čaj
8. Čuvajte ovu garam masalu u hermetički zatvorenoj staklenog teglici koju ste prosušili na suncu

Garam masala je poznata po tome što greje. Dodaje se jelima u malim količinama. Pola kašičice garam masale obogatiće vaše jelo intenzivnim ukusom.

Sastojci garam masale mogu veoma da variraju u različitim oblastima Indije. Neki od uobičajenih sastojaka su korijander, kumin, smedji i zeleni kardamom, crni ili zeleni biber, cimet, karanfilić, lovorov list, čili papričica, muškatni oraščić, zvezdasti anis, fenel (komorač), djumbir, kurkuma. Ponekad se dodaju orasi, luk ili beli luk, a nekad se začini mešaju sa vodom, jogurtom ili kokosovim mlekom, pa se od cele smese pravi pasta. Svaki dom u Indiji ima svoj sopstveni recept za garam masalu. U regionalnim kuhinjama Indije koriste se različite kombinacije začina, ali se sve smatraju podjednako autentičnim.

Reč garam označava intenzitet začina (začin koji greje). Mešavina može i ne mora biti ljuta. Reč masala se odnosi na bilo koju Indijsku mešavinu začina.