Vaša korpa
MAKROBIOTIČKI KUTAK

MAKROBIOTIKA TOKOM LETA
Peti element

prema knjizi
OSNOVNI PRINCIPI IZBORA HRANE PREMA GODIŠNJEM DOBU

Peti element: Vatra, odnosno Element srca

Sredina leta, od letnje dugodnevnice 21. juna do sredine avgusta

Tokom ovih letnjih meseci priroda buja, ispoljavanje životne sile je u punom jeku. Sunce je na vrhuncu, hrane ima u izobilju i čitav biljni svet je ispunjen silom života.

Taoisti zagovaraju teoriju pet elemenata po kojoj je vatra element leta, povezana boja crvena, povezani ukus ukus gorčine, osnovni smer je jug, a energija vatre je vezana za srce i tanko crevo. Vatrenim elementom upravlja planeta Mars i ovo doba godine deluje Jang (aktivan, muški princip) u najvećem stepenu od svih pet taoističkih elemenata.

Vatreni element se vezuje za sedmu, krunsku čakru. Ona je vezana za princip Duhovnog, za Lotosov cvet od hiljadu latica i za prosvetljenje. Sati u danu koji odgovaraju vatrenom elementu i organima u telu su od 11 pre podne do 13 časova popodne za srce, a za tanko crevo od 13 do 15 popodne.

Duh (shen) boravi u srcu a ono je kanal svake duhovne transformacije. Srce je ono što Kinezi nazivaju jednim od Tri blaga (druga dva su Ći (qi) i Ying, ženski princip). Srce predstavlja centar svesti i obuhvata jasno opažanje, vitalnu energiju i sopstvo u sadašnjosti i prostoru. Bistro, sjajno oko i duh ispunjen svetlošću znaci su zdravog Shen-a.

Shen se vezuje još za magično, intuiciju, radost, ljubav, saosećanje i nadahnuće.

Shen rukovodi snom i pamćenjem. Ako se Shen poremeti, snovi su isprekidani, čudni ili grozomorni ili patimo od nesanice. Oči su tupe ili je pogled prazan. Poremećaji Shen-a se ispoljavaju i kao energija harizme ili žustrine, ali je to nestabilno i nepouzdano kao plamen sveće koji gori sjajem, ali se brzo gasi.

Fizički simptomi poremećaja Shen-a uključuju srčani nemir i aritmiju, hiperaktivnu, neumornu energiju i nedostatak koncentracije i rupe u pamćenju.

Shen, kao i vatra, lako se pokreće. Umirujuće aktivnosti, kao usredsredjenost, kao pojanje, kao molitva, šetnja u prirodi, disanje dijafragmom pomažu povratak Shen-a. Interesantno, meditiranje na sveću smeštenu u crvenu pozadinu i na njen plamen, kao što se vidja po crkvama može delovati vrlo umirujuće na srce.

Tokom leta, dok su dani dugi a svetlo obasjava kao da sve zrači, manje spavamo, kasnije ležemo a ranije ustajemo da pozdravimo šta nam dan nosi. (Zimi je suprotno. Tada bi trebalo na počinak da idemo ranije a da ustajemo kasnije). Leti moramo piti dosta vode: više se znojimo, a i tečnost isparava iz tela mnogo brže nego u bilo koje drugo doba godine. Ako se slučajno osetimo letargično, umorno ili nam je svest zamagljena na vrelini dana, verovatno smo dehidrirali.

Ovo je hrana koja podstiče vatreni element:
Žitarice
: Kukuruz, kokičar, amarant, kinoa, Corn, maize, popcorn, amaranth, quinoa, ovas

Povrće: Asparagus, prokelj, luk, endivija, bamija (okra), mlad luk, paprike, ljute paprike, sladak kukuruz, pečurke, krastavci, crveno sočivo, rukola, radić
Voće: Kajsije, guava, lubenice, jagode, breskve, kamkvot, trešnje, ribizle, šljive, paradajz.
Riba: Račići, jastog, kraba
Bilje i začini: čili, kari, bosiljak, korijander, a i začini uopšte se smatraju hranom koja podstiče element vatre. Crna čokolada i kakao su hrana u znaku vatre, takodje. Bahove kapi spasa se u ovo doba godine koriste u slučaju naglih stresnih promena. Plavo-zelene alge, magnezijum, B vitaminski kompleks i l-triptofan (jedna od esencijalnih amino-kiselina) se takodje mogu pokazati potrebnim u ovo doba godine i priteći u pomoć.
Napici: Kafa, vino, pivo, zeleni čaj, gazirana pića
Kinesko stimulativno i lekovito bilje: Kineske porija pečurke (fu-shen), žen-šen (ginseng), spirit poria mushroom, ginseng, jujube urme (zizifon, zizifus), crvene urme), reiši pečurke, tibetanska rodiola, reishi, Tibetan rhodiola, šizandra, seme lotusa, cvet hrizanteme.

Po Džodi Oi