Vaša korpa
MAKROBIOTIČKI KUTAK

MAKROBIOTIKA I PETO GODIŠNJE DOBA


Izbor hrane prema makrobiotičkom kalendaru (po Džen i Džodi Oi)

Jedna od najvažnijih oblasti nauke o makrobiotičkoj ishrani je podela živog na pet elemenata – na vatru, zemlju, metal, vodu i drvo. Svakom od tih pet elemenata odgovara neko doba godine sa karakteristikama i odgovarajućom ishranom. Daćemo sad pregled osnova kako se elementi i kalendarski segmenti godine u makrobiotičkoj tradiciji prevode na zapadno računanje vremena i naš kalendar i kako ćemo birati hranu koja je naročito hranljiva tokom odredjenog doba godine.

VATRA
Sredina leta, od četnje dugodnevnice 21. juna do sredine avgusta

Tokom letnjih meseci život buja, širi se i ispoljava u potpunosti. Sunce je na vrhuncu, hrane ima u izobilju i svo bilje je u naponu životne sile. Simbolični element koji odgovara letu je vatra. Predstava o njoj veže se uz crvenu boju, ukusi su gorki a energija vatre se manifestuje na srcu i tanko crevo. Srce je najaktivnije izmedju 11 pre podne i 13 popodne, a tanko crevo od 13 do 15 popodne.

Hrana kojoj najviše podstiče vatreni element:
Žitarice:
 Kukuruz, kukuruz kokičar, amarant, kinoa

Povrće: Asparagus, prokelj, luk, endivija, bamija (okra), mlad luk
Pasulj i mahunarke: Crveno sočivo, naut
Voće: Kajsija, guava, jagode, breskve, trešnje
Riba: Škampi, jastog, kraba
Začini: čili, kari a i začini uopšte se smatraju hranom koja podstiče element vatre

ZEMLJA
Od sredine avgusta do jesenje ravnodnevnice 21. septembra

U kasno leto oseti se promena, primeti se kratka pauza nakon eksplozivne energije leta tihe najave jeseni. Iako su dani još vreli, s večeri bude hladnije a sunce zalazi sve neočekivanije. Kad žetva napokon počne, menja se i hrana koja nam je najlakše dostupna. Sočno i preslatko letnje voće zamenjuje čvršće i oporije voće jeseni. Zemlja nam daruje svega u izobilju ali sve deluje bolje balansirano. Simbolični element zemlje je najstabilniji od svih pet, njegova boja je žuta, ukusi su slatki a telesni organi koji dolaze do izražaja su želudac i slezina. Vreme kada obraćamo pažnju na stomak je od 7 do 9 ujutru, a na slezinu od 9 do 11 pre podne.

Hrana koja podstiče zemljani element:
Žitarice:
 Proso

Povrće: Slatki kukuruz, sve tikve i bundeve, šitake pečurke, cvekla, crni luk, zelen, bela rotkva, collards, blitva i rabarbara, artičoka, grašak i boranija
Voće: Slatke jabuke, smokve, dinja, slatke narandže, mandarine, groždjice, groždje, papaja, urme i mandarine
Riba: Losos, tuna, plava riba
Koštice: Badem, orasi, susam, suncokret
Slatkiši: Agava, javorov sirup, pirinčani sirup, ječmeni malteks, melasa

METAL
Od jesenje ravnodnevnice 21. septembra do zimske kratkodnevnice 21. decembra

Tokom jeseni odigrava se velika promena, sve opada. Svetlosti je sve manje, dani kraćaju, energija se spušta u zemlju spremajući se za zimski san. Lišće opada, kasno voće počinje da sazreva i energija života sažima se. Boja metalnog elemta je bela, istaknuti ukusi su ljutkasti i prolazni. Telesni organi u znaku ovog elementa su pluća i debelo crevo. Doba dana kada se obraća pažnja na pluća je od 3 do 5 noću, a debelo crevo od 5 do 7 u rano jutro.

Hrana koja podstiče metalni element:
Žitarice:
 Pirinač beli, smedji ali i meki slatki, glutinozni

Povrće: Karfiol, kupus, kineski kupus, celer, daikon, crni luk, slačica, lišće od repe i repa sama, beli luk, krastavci, praziluk
Pasulj, mahunarke: Beli pasulj
Voće: Banane, kruške, jabuke
Riba: Bakalar, haringa, iverak
Bilje i začini: mirodjija, komorač, majčina dušica, koren djumbira, ren, cimet, kajen, bosiljak i ruzmarin

VODA
Zimsko doba, od zimske kratkodnevnice 21. decembra do prolećne ravnodnevnice 21. marta

Zima je uspavano i skriveno doba godine, kada se životna sila uvlači duboko u zaštitnička zemljina nedra. To je i vreme obnove, tako da kad proleće dodje, energija nakupljena tokom zime nabuja i iskoči novom silom. Boja vodenog elementa je crna, glavni ukus je slano, a organi u vezi sa ovim simbolom, sa vodom su bešika i bubrezi. Bešika je naročito budna od 3 do 5 popodne, a bubrezi u naredna dva sata.

Hrana koja ističe element vode:
Žitarice:
 Ječam, heljda, tamni pirinač

Povrće: Cvekla, jestivi čičak, špargla
Mahunarke: Azuki pasulj, crni pasulj, crno sočivo
Povrće mora, alge: Alge i to arame, hidžiki, nori, wakame, kombu
Voće: kupina, malina, borovnica, ribizla crvena i crna, lubenice
Riba: Plava riba, kavijar, kamenice, dagnje
Koštunice: kesten, susam crni
Začini: Tamari, šoju, miso, gomasio, umeboši

DRVO
Prole
će, od ravnodnevnice 21. marta do dugodnevnice 21. juna

Proleće prepoznajemo po čudesnom bujanju energije. Sokovi, krvotok prirode, teku drvećem, nov život  se probija iz dubina zemlje, a mi smo okruženi sjajem obnove i kreativnom energijom. Boja drvenog elementa je zelena, ukus je kiselo, a organi žuč i jetra. Čas za žuč nastupa u 23 sata uveče do 1 po ponoći a za jetru od 1 po ponoći do 3 noću.

Hrana drvenog elementa:
Žitarice: Pšenica, ovas, raž
Povrće: Brokoli, peršun, zelena salata, kelj, šargarepa, al-falfa,  cvekla, praziluk, tikvice, šitake pečurke, artičoke
Mahunarke: Mungo pasulj, zeleno sočivo
Voće: Limeta, limun, grejp, zelene jabuke, višnje, avokado, šljive, dunje

Prilagodjeno prema knjigama: Isceljenje sirovom hranom Pola Pičforda i Pet preobražaja Toma Montea i Sema MekKlelana