Vaša korpa
osnovne namirnice > Žitarice i mahunarke

BOB LJUŠTENI 1 kg

0.00
580.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Bob ljušteni, 1kg

zemlja porekla: Egipat

Bob pripada porodici mahunarki. U prošlosti je ova biljka bila rasprostranjenija od pasulja i boranije. Koristila se pre svega u Rimskom Carstvu i u Staroj Grčkoj, a nakon otkrića Amerike i dolaskom njenih namirnica, izgubila je na svom značaju. Možda je se setimo u nekoj poslovici, u bajci ili starim pričama... Još uvek se kaže da zrno boba donosi sreću i da čovek pored zrna boba nikada neće biti gladan.

Bob je bogat vitaminima, fosforom i gvoždjem, a semenke sadrže sastojke koji se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti. Uzgaja se na vlažnim mestima, a seje krajem marta. Zrno se sakuplja uglavnom tek kada plod sazri, odnosno kada pocrni. Bob se koristi na isti način kao i druge mahunarke, a mlade semenke su najbogatije hranjivim materijama. Prilikom pripreme potrebno ga je termički obraditi.


Zašto je bob zdrav?

Bob kao biljka velikim delom sadrži kompleks B vitamina i minerale poput gvoždja, mangana, fosfora, kalcijuma i magnezijuma. Takodje je bogat dijetalnim vlaknima, tačnije 25 posto, i zbog toga deluje na zdravlje celog organizma. Vlakna regulišu probavu, a utiču i na mikrofloru creva pa potiču jačanje imunološkog sistema. Bogat je i proteinima.

Ova mahunarka redovno se preporučuje ljudima koji su oboleli od dijabetesa, jer dijetalna vlakna uravnotežuju nivo šećera u krvi čime se smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Vlakna se dobijaju iz stabiljke, a spaljene stabiljke sadrže visoke količine kalijuma i mogu se koristiti za izradu sapuna. U ishrani bob se koristi poput pasulja ili boranije. Potrebno je obratiti pažnju da kada se konzumira presan velike količine mogu da izazovu zatvor i simptome slične žutici.

Biljka boba bogata je aminokiselinom L-DOPA od koje nastaje dopamin, a dobra je za obolele od Parkinsonove bolesti jer njihovo telo ne proizvodi dovoljno tog hormona. Dopamin učestvuje u važnim moždanim funkcijama kao što su raspoloženje, spavanje i učenje.

Za ishranu se najviše koristi zrno boba, ali se jede i cela mlada mahuna koja se može grilovati na roštilju. Jede se čak i mlado lišće kao salata dok je mekano ili se kuva kao spanać.

Bob se najčešće sprema kao što se sprema pasulj. Ali zrno boba se može ispeći i jesti kao grickalica, poput kikirikija.

Mlado zrno boba se ne mora ni ljuštiti. Starenjem, opna postaje gorka pa se ljušti. Bob se ljušti potapanjem u vodu ili kratkim ključem u vreloj vodi i zatim istiskanjem zrna iz opne.

Ljudi oboleli od favizma ne smeju da jedu bob, kao ni ljudi oboleli od deficijencije enzima koji učestvuje u varenju nekih od sastojaka boba, jer može izazvati hemolitičku anemiju. Ali, to su izuzetno retke bolesti.