Vaša korpa
osnovne namirnice > Žitarice i mahunarke

BOB LJUŠTENI kg

0.00
580.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Bob (vicia faba) je zdravo i ukusno povrće koje se radi ishrane gaji po celom svetu. Bogato je svakovrsnim hranljivim materijama, uključujući čak i belančevine.

Nekada je zrno boba bilo stub civilizacija još od Drevnog Egipta i Starog Rima pa sve do Renesanse i Industrijalizacje. Nekada... Ali sada, na Zapadu zrno boba je nezasluženo zaboravljeno. Možda ga se još setimo u poslovicama, u bajkama ili starim pričama. Još uvek se kaže da zrno boba donosi sreću i da čovek pored zrna boba nikad neće biti gladan, pa ga u nekim kulturama ljudi prosto nose u džepu, kao ohrabrenje i dobar znak. U Portugalu i Španiji se zrno boba stavlja u Božićni kolač, kao što mi dukat stavljamo u česnicu.

Pa ipak, malo po malo, evo boba, vraća nam se na trpezu.

Zrno boba, hema-kheya-neye

Bob se kao biljka od pasulja razlikuje pre svega po tome što biljka boba nema vitice za penjanje.

Bob se lako gaji, uspeva na raznim zemljištima i raznolikim klimatskim uslovima.

Na žalost i biljne vaši vole bob i teško ga je odbraniti od njih. Danas se pored boba sadi lekovita čubrika (satureja hortensis) kako bi je ona odbranila od biljnih vaši.

Kao i grašak i druge mahunarke, bob u zemljištu oko korena formira zalihe azota, pa je odličan i kao dopunska kultura ili da odmori zemljište od neke druge biljke.

Bob mahuna, hema-kheya-neye

Za ishranu se najviše koristi zrno boba, ali se jede i cela mlada mahuna koja se može grilovati kao na roštilju. Jede se čak i mlado lišće kao salata dok je mekano ili se kuva kao spanać.

Mi najčešće bob spremamo kao što se pasulj sprema. Ali zrno boba se može ispeći i jesti kao grickalica, poput kikirikija.

Zrno mladog boba se ne mora ni ljuštiti. Starenjem, opna zrna postaje gorka pa se mora oljuštiti. A ljušti se potapanjem u vodu, ili kuvanjem u vreloj vodi na par minuta pa istiskanjem zrna iz opne.

Moramo paziti da ne jedemo boba previše i stalno, pogotovu sirovog. Ljudi oboleli od favizma ga ne smeju jesti nikako, kao ni ljudi oboleli od deficijencije enzima koji učestvuje u varenju nekih sastojaka boba. Nikako, jer može izazvati hemolitičku anemiju! Ipak, to su izuzetno retke bolesti, izuzetno retki poremećaji metabolizma.