Vaša korpa
osnovne namirnice > Začini i pikantni dodaci

CIMET CEYLON ŠTAPIĆI 35g

0.00
180.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Cimet cejlonski u štapićima (Cinnamomum zeylanicumCinnamomum verum) je sušena i u više slojeva umotana pokorica zimzelenog drveta, podvrste cimetovca endemske za Cejlon (danas Šri Lanka). Ova vrsta gaji se još i na Madagaskaru i Sejšelima.

Kasija, Cinnamomum cassia, je druga vrsta cimeta koji se gaji u KiniVijetnamu i Indoneziji i mnogo je lošijeg kvaliteta, jeftiniji je, oštrijeg ukusa i teksture i ne tako dobrog uticaja na ljudsko zdravlje u odnosu na cejlonski.

Cejlonski cimet je fine brašnaste teksture, složenog sastava, blagog toplog ukusa, delikatnog mirisa sa tonovima limuna. Boja mu je žućkasto-zlatna, kad je u štapićima oni se lako lome i mrve. Sadrži do 2% esencijalnih ulja, ulje sadrži do 80% cimetnog aldehida, eugenola do 10%, i što je naročito važno – oporog kumarina skoro nimalo, manje od 15 miligrama na kilogram. Kumarina koga i životinje, na primer u slatkoj travi (Hierochloe odorata) ili limun-travi (Anthoxanthum nitens) izbegavaju.

Cimetovac kasija, naprotiv, lakše se gaji i rasprostranjenija je pa je i jeftinija, zrnaste teksture, kao griz, slatkasto-gorkast, sadrži tanine, opora je i steže grlo, smedje je boje, u štapićima je čvrst i ne mrvi se. Esencijalnih ulja sadrži i do 4%, ulje sadrži i do 90% cimetnog aldehida, eugenola samo u tragovima, a što je naročito važno kumarina sadrži i do skoro pet grama na kilogram.

Cimet se koristi u ishrani ali i u farmakopeji pri spravljanju raznovrsnih lekova, od hirurgije i zubarstva do koronarne medicine. Takodje se koristi i u tradicionalnoj medicini kao lek, u kozmetici i tako dalje.

Cimet je zimzeleno drvo žbunastog izgleda koje raste i do šest metara visine, kožastih listova i sitnih cvetova i plodova. Dvogodišnje grane se seku, ljušte, a pokorica, drugi sloj koji je nežan ali još uvek bogat uljem se suši i umotava u višeslojne štapove, koji se zatim seku u štapiće ili melju u fini prah.

Cejlonski cimet  danas čini osamdeset posto svetske proizvodnje.

Ne tako davno, cimet je vredeo više od zlata. Pesme se o njemu pišu i dan danas. U Egiptu se koristio za mumificiranje a u toplom pojasu Srednjeg Istoka i za čuvanje mesa.

Danas se u ishrani koristi u čorbama, supama, jelima sa mesom i slatkišima, pre svega jer se jako dobro slaže sa raznim ukusima jela kao i sa drugim začinima.

U ajurvedi se koristi za poboljšanje apetita i probave, kao čaj i nakon obroka. Topli slatkasti kvaliteti cimeta sjajni su kao vatreni sastojak, pitta dosha, savršen začin.

Mnoge studije pokazuju da cimet pomaže obolelima od dijabetesa, posebno dijabetesa tipa 2 (Diabetes Care journal, 2003.).  Mehanizam delovanja je kroz poboljšanje delovanja prirodnog insulina i poboljšanja apsorpcije šećera u krv.

Takodje, ljudi koriste cimet i derivate naročito zbog relativno visokog sadržaja terpenoidnih ulja - eugenola i cimetnog aldehida, i da bi im snizio krvni pritisakpoboljšao cirkulaciju i olakšao bolove kod artritisa, umanjio holesterol. Zatim se koristi i kao antioksidans ili blagi antiseptik i fungicid, čak i kao prirodni insekticid.

Izvori:

http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/07/south_asia_sri_lanka0s_spice_of_life/html/1.stm

http://www.medicalnewstoday.com/articles/266069.php