Vaša korpa
osnovne namirnice > Zdrave poslastice

COOKIZ BRUSNICE 200g

0.00
120.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Sastojci: integralno pšenično brašno, biljna mast od hladno cedjenog suncokretovog ulja, glukozin sirup, fruktoza,  kandirane brusnice (7%), ovsene pahuljice, heljdino integralno brašno, kakao prah sa redukovanim sadržajem masti (5%), sredstva za dizanje testa (amonijum-bikabonat, natrijum-bikarbonat), so, prirodne arome.

Sitni bobičasti plodovi brusnice su  izvor hranljivih, zaštitnih i lekovitih sastojaka koji se čak koriste i za proizvodnju lekova.

 Brusnica (Vaccinium macrocarpon) raste kao zimzeleni grm visine tridesetak santimetara, belog je cveta sa sitnim crvenim bobičastim plodovima koji su gorkokiselkastog ukusa. Sadi se u martu, a radja dva puta godišnje, u julu i septembru.Brusnica potiče iz Severne Amerike, a još su starosedioci (indijanci) smatrali da ima veoma lekovito dejstvo i koristili je kao namirnicu i lek. Arheolozi su ustanovili da je brusnica postojala i koristila se još u gvozdeno doba. U naučnim krugovima prvi put se pominje njeno lekovito dejstvo 1800. godine. Od 1914. godine farmaceuti se ozbiljnije bave brusnicom i ona se koristi za lečenje nekih bolesti. Danas se brusnica najviše gaji u Americi, ali se poslednjih godina gaji i u Evropi, pa i u Srbiji.

 Mali crveni plod brusnice bogat je vitaminom A, vitaminom C, kalijumom, mineralima i vlaknima. Plod ima jako antioksidativno dejstvo. Pošto plod u sebi sadrži dosta lekovitih materija dokazano je da brusnica deluje: u prevenciji karidovaskularnih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova), kao prirodni antibiotik, protiv gljivica, na čulo vida, na sniženje glikoze u krvi, zbog smanjene količine šećera, što pogoduje dijabetičarima, na povećanje nivoa "dobrog" holesterola, na upale i infekcije bešike i mokraćnih kanala, protiv uzroka nastajanja čira na želucu i u stomaku, protiv poremećaja jetre, na smanjenje povišene temperature, protiv stresa, na bolesti (infekcije) kože i organa za varenje.