Vaša korpa
osnovne namirnice > Zdrave poslastice

COOKIZ LAVANDA ČOKOLADA 200g

0.00
130.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Sastojci: integralno pšenično brašno, biljna mast od hladno cedjenog suncokretovog ulja, glukozin sirup, fruktoza, granule crne čokolade (7%), ovsene pahuljice, heljdino integralno brašno, sredstva za dizanje testa (amonijum-bikabonat, natrijum-bikarbonat), sušeni cvet.

Lavanda blagotvorno deluje na želudac i organe za varenje, pomaže u oslobadjanju od stresa, migrene i nesanice, a njena lekovita dejstva poznata su još iz vremena drevnog Egipta i antičke Grčke.

Kakao, glavni sastojak čokolade, potiče iz tropskih nizija Južnoj Americi, a gaji se poslednja 3 milenijuma u Centralnoj Americi i Meksiku. Prvi zapis o njegovoj upotrebi potiče iz oko 1100. godine p. n. e. Arheolozi su novembra 2007. našli dokaze o gajenju kakaoa u mestu Puerto Eskondido u Hondurasu, koje potiču iz perioda 1100—1400. godine p. n. e. . Mezoameričke civilizacije, uključujući Maje i Asteke, spremale su čokoladna pića pod imenom xocolātl (jezik navatl), što znači „gorka voda“. Ovom piću su dodavali arome vanile i čili papričica. Kakao i čokolada su smatrani za luksuzne i skupe proizvode u Srednjoj Americi u doba pre dolaska Evropljana. Po staroj meksičkoj legendi, čokolada je bila piće bogova u raju, a seme drveta kakaoa su bogovi dali ljudima kao blagoslov. Asteci su u znak zahvalnosti svake godine prinosili ljudsku žrtvu, a poslednji obrok žrtvovanog bio je kakao.

Dobra čokolada se pravi od pažljivo odabranih vrsta zrna kakaoa i njihove mešavine. Postoje tri osnovne vrste kakao zrna: Forestero, Kriolo (najstarije i najredje) i Trinitario. Kakao drvo ili Theobroma cacao (u prevodu: hrana bogova) raste u području ekvatora, a daje plodove dva puta godišnje. Crna čokolada pomaže snižavan ju krvnog pritiska, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja i šloga. Utvrdjeno je da polifenoli iz crne čokolade smanjuju rizik od raka debelog creva. Masnoće iz crne čokolade ne podižu holesterol. Crna čokolada sadrži dosta oleinske kiseline, kakva se nalazi i u maslinovom ulju, koja pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja i podstiče antioksidantnu aktivnost. Čokolada pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi, što pomaže ne samo da se reguliše preteran apetit (gojaznost), već i da se spreči dijabetes. Proučavanja su pokazala da crna čokolada poboljšava proizvodnju endorfina (tzv. hormona sreće). Ona je prirodni antidepresiv.