Vaša korpa
osnovne namirnice > Zdrave poslastice

COOKIZ ŠLjIVA & RAŽ 200g

0.00
180.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Sastojci: integralno raženo brašno, biljna mast od hladno cedjenog suncokretovog ulja, glukozin sirup, fruktoza, suve šljive (8%), pekmez od šljiva bez šećera (7%), mleveni cimet, sredstva za dizanje testa (amonijum-bikabonat, natrijum-bikarbonat), so. 

Šljiva: zaboravljeni eliksir zdravlja. Posljednja istraživanja pokazuju da šljiva smanjuje „loš" holesterol, jača kosti, smanjuje neke faktore rizika raka debelog creva... Sočna i mirisna, ukusno slatka, šljiva se jede sveža, sušena  kao pekmez ili u kolačima. O bilo kojoj vrsti da se radi, šljiva je niskokalorično voće. Treba je konzumirati najviše zbog njenih nutritivnih svojstava: vitamina C magnezijuma, gvoždja i kalcijuma, a naročito je treba uzimati zbog velike količine kallijuma. Šljiva nam daje i dijetna vlakna u značajnim količinama.

Postoji više od 2000 vrsta šljiva raznih boja (crne, crvene, bledo-ljubičaste, žute). Jedan od najstarijih kineskih lekova napravljen je upravo od suve (dimljene) šljive i nosi naziv Ubai. Ovaj lek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

 Na vrhu liste od 24 vrste voća antioksidantne moći nalazi se sveža šljiva (prunus domestica), dok je suva šljiva daleko ispred suvih smokvi, urmi, groždja, kajsija... i to dva puta većom antioksidantom snagom.

 Suve šljive poznate su poznate po svojim poztitvnim efektima na poboljšanje probave. Suve šljive sadrže i moćni antioksidans beta karoten. Četvrtina šolje suvih šljiva obezbedjuje 17% preporučenih dnevnih doza Vitamina A (u formi beta karotena). Beta karoten čuva  kardiovaskularni sistem, ali i sprečava i mutaciju ćelija. Bloriranjem slobodnih radikala preventivno se deluje na pojavu oboljenja kao što su ateroskleroza, bolesti srca izazvane dijabetesom, rak debelog creva, astma, artritisi ...

Raž je po svojoj morfološkoj gradji i sastavu najsličnija je pšenici i obiluje kvalitetnim vitaminima i mineralima. Raž ima relativno malo glutena, što je značajno za one koji su blago osetljivi na ovaj sastojak. Sadrži manji procenat skroba od pšenice i ima niži glikemijski indeks, pa je posebno pogodna za ishranu dijabetičara. Bogata je biljnim vlaknima čija korisna svojstva se ogledaju u regulaciji probave, stabilizaciji šećera i pozitivnom uticaju na smanjenje holesterola.