Vaša korpa
dodaci ishrani > Dijetalni proizvodi

AMLA U PRAHU 300g

0.00
1,540.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Amla prah (amalaki) je vrlo važna superhrana, dehidrirano voće amla-drveta. Amla (sanskrit amalika, latinski Phyllanthus emblica, Emblica officinalis Gaertn) je subtropska biljka, poreklom sa indijskog podkontinenta koja raste još i u nekim delovima Kine, Indonezije i Malezijskog poluostrva, a voće je kod nas poznato kao indijski ogrozd.

Kao hrana amla vrlo prija i osvežava i vrlo je hranljiva. Ukusa je nekako bogatog, vrlo specifičnog i jedinstvenog balansa ukusa - istovremeno nekako kiselkastog, slatkastog, ljutkastog, a malo gorkog i oporog ukusa i to sve u jednoj voćki. Kažu da uravnotežuje sve tri doše – vata, kapa i pita. Veruje se da time pomaže ublaživanju uzroka koji leže u osnovi brojnih zdravstvenih problema pa čak i psiholoških neuravnoteženosti.

Ali, amla je bez sumnje i jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija biljka u ajurvedskoj medicini.

Izuzetno je terapeutsko delovanje  ovog voća i drugih delova biljke.

U ajurvedi se koristi kao

  1. antipiretik protiv infekcija i zapaljenskih procesa[1]
  2. antitusiv protiv kašlja
  3. antiaterogenik protiv naslaga na krvnim sudovima i ateroskleroze
  4. kardioprotektiv kao profilaksa mišića srca kao organa
  5. gastroprotektiv kao profilaksa od gastropatije, i čireva na želucu i crevima
  6. protiv anemije
  7. protiv hiper-holesterolemije i dijabetesa
  8. protiv dijareje
  9. za zaceljivanje rana
  10. kao antisklerotik
  11. hepatoprotektiv (za jetru)
  12. nefroprotektiv (za bubrege)
  13. neuroprotektiv (za očuvanje neuroćelijskih membrana)

Ova zapanjujuća raznovrsnost upotrebe godinama je na Zapadu pripisivana značajnom sadržaju askorbinske kiseline (oblika vitamina C), ali su u nekoliko naučnih ispitivanja i istraživanja u skorije vreme pokazana sinergička dejstva vitamina C sa drugim antioksidantima u ovoj biljci koja je ajurvedski metod pripremanja zvani svaras bhavana[2] još pojačavao.

Jer, amla sadrži značajne količine alkaloida, tanina, fenoličnih jedinjenja, aminokiselina kao i ugljenih hidrata u takvom odnsu i sinergiji - sadejstvu da čak neka istraživanja pokazuju da se može koristiti i kao dodatak ishrani kao profilaksa od kancera, raka.[3]  


[1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2042-7158.1993.tb05605.x/abstract
Journal of Pharmacy and Pharmacology - "Anti-inflammatory activities of Emblica officinalis"  Z. Asmawi, Kankaanranta, Moilanen and Vapaatalo

[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105006057
Journal of Ethnopharmacology - "Vitamin C content and antioxidant activity of the fruit and of the Ayurvedic preparation of Emblica officinalis" Gaertn. P. Scartezzini, F. Antognoni, M.A. Raggi, F. Poli, C. Sabbioni

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317655
US National Library of MedicineNational Institutes of Health "Amla (Emblica officinalis Gaertn), a wonder berry in the treatment and prevention of cancer". - Baliga MS, Dsouza JJ.