Vaša korpa
ajurveda > Preparati ajurvede

GI AJURVEDSKI NAMAZ 150g

0.00
500.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Gi je ajurvedski dijetalni namaz, prečišćen puter od mleka.

Gi se u ajurvedskoj medicini koristi više hiljada godina kao lek i hrana, u kozmetici i za masažu. Smatra se najzdravijom masnoćom koja postoji.

Gi, ili prečišćeni puter, je po tradicionalnoj istočnjačkoj medicini najzdravija masnoća koja ima mnogo lekovitih svojstava i široku primenu.

Gi ima blag, slatkast i orašast ukus. Izradjen je dugotrajnim blagim kuvanjem putera odličnog kvaliteta. Ne sadrži nikakve druge sastojke ili dodatke.

,,Prečišćeno maslo ili gi (ghee), koje se dobija kuvanjem ne sasvim zrelog masla na čijoj se površini sakupe nečisti delovi, okrepljuje inteligenciju, pamćenje, stvara toplotu u telu, snaži telo i produžava život. Prečišćeno maslo je najbolja od svih masnoća i ima stotinu kapaciteta.

Dugotrajnim kuvanjem na blagoj vatri, puter se oslobadja vode, mlečnih proteina i šećera. Gi ima idealan, izbalansiran odnos esencijalnih masnih kiselina.

Većina masti koju imamo priliku da koristimo u današnje vreme je denaturalizovana procesima industrijske rafinizacije i hidrogenizacije i na taj način pretvorena u namirnice koje ne doprinose zdravlju ili ga čak narušavaju. Zasićene masne kiseline u giju nalaze se u svom prirodnom, nehidrogenizovanom obliku i osim što organizmu daju energiju i zasićuju ga, one i podstiču metaboličke procese. U Indiji, Gi je u upotrebi već nekoliko hiljada godina. Indijska medicina giju pripisuje i mnoga lekovita dejstva.

Gi balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma;  čisti krvne sudove; smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa), pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.

Na Tibetu se puno pije prečišćeno maslo (gi). Uveče ga kuvamo, skinemo nečistoću sa površine, nekad dodamo malo meda ili šećera i pijemo umesto čaja - čak po veliku šolju. Uzimajte ga dok je vruć, kao čaj.''

Način upotrebe:
Gi možete koristiti kao namaz i dodatak jelima. To je masnoća koja zbog svog čistog stanja podnosi veoma visoke temperature, do 190° C, te se zbog svojih jedinstvenih osobina preporučuje čak i za pečenje i prženje jer se, za razliku od ostalih masnoća, ne raspada na visokim temperaturama i zadržava svoj prirodni ukus.

Majka Jašoda hrani dete Krišnu njegovom omiljenom hranom - Gijem.