KAKAO PRAH 150g |
|
![]() |
![]() 0.00914.00 din.![]() |
KAKO PRAH ORGONA 150g
Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakaovac (Theobroma cacao) je malo stablo (4–8 m visine), rasprostranjeno duboko u tropskim šumama i tropskim regijama Amerike. Kakao je prvi doneo u Evropu Kristifor Kolumbo 1502 godine iz Amerike, odakle potiče. Tamo su domaćini pravili piće od te biljke, koje se dopadalo španskim kolonizatorima. U Evropu je prvi put stigao u obliku napitaka 1519. godine. Plod kakaovca se koristi za dobijanje kakaa i čokolade. Stari narodi su nekada kao novac koristili kakaovac. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i ceo plod. Svako seme sadrži i do 50% masti od koje se pravi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. Biljka kako danas uspeva u ravničarskim područjima ispod Anda na visinama od 200–400 m, kao i oko reka Amazon i Orinoco. Orgona superfood proizvodi od kakaovca sadrže cenjenu autohtonu sortu Criollo kakaa koja je omiljena zbog aromatičnog orašastog ukusa. Brojne su zdravstvene dobrobiti kakao praha:
Uživajte u vašim čokoladnim kreacijama koristeći Criollo organski kakao prah za izradu poslastica i napitaka. Kakao prah Criollo 150 gr (organski proizvod) OrgonaZemlja porekla: Peru |