Vaša korpa
prirodna kozmetika > Nega kose

KANA INDIJSKA (HENA) 100g

0.00
370.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

INDIJSKA KANA (HENA)

Čista indijska kana vrhunskog kvaliteta 100g

Lišće kane (hene) hiljadama godina se koristi za bojenje kose u Aziji i Africi. Ajurvedski tekstovi preporučuju kanu kao bezopasno, a delotvorno, kozmetičko sredstvo za kondicioniranje, jačanje i obnavljanje kose.

Kana prirodno boji i neguje kosu

Zašto baš kana?

  • 100% prirodna, 100% bezopasna
  • Vekovima proverene dobrobiti
  • Izvanredna boja za kosu, kožu, nokte, dlanove, stopala…
  • Kako kana utiče na Vašu kosu?
  • Prirodno učvršćuje i jača kosu
  • Sprečava opadanje Kana list
  • Vraća prirodni sjaj i gustinu
  • Pokriva sede vlasi
  • Uklanja perut
  • Jača i hrani koren
  • Čisti i hladi kožu

Hena (kana) se na Istoku obilato koristi za crteže po telu prilikom svakog važnijeg dogadjaja – rodjenja deteta, venčanja, duhovnih inicijacija itd., jer se smatra da privlači pozitivnu energiju i dobru sreću u kuću, porodicu, brak…

Način upotrebe

Potopite kanu u dovoljno vrele vode da se napravi gusta pasta (gustine kiselog mleka) i ostavite da odstoji 3 sata.

Podelite kosu na 4 dela i na svaki od njih ravnomerno nanesite pastu, idući od korena prema vrhu vlasi. Ostavite da stoji jedan sat ako koristite henu kao kondicioner, a tri sata ako farbate kosu.

Nakon toga dobro isperite kosu (bez šampona) i pažljivo se očešljajte.

Kana kroz istoriju

Lišće kane (hene) se u Aziji i Africi koristi hiljadama godina za bojenje kose. Najstariji pisani tragovi o upotrebi hene (kako se pravilno zove ova biljka) kao boje za kosu potiču iz drevnog Egipta (kraljica Ses, majka faraona Teta (treća dinastija). Ova biljka se od davnina zove egipatska hena, mada se u izobilju gaji i u Tunisu, Arapskom poluostrvu, Persiji, Indiji i drugim tropskim zemljama.

Stanovnici ovih zemalja koriste kanu ne samo kao boju za kosu, već i za bojenje noktiju, ruku i stopala plesačica, konjskih glava i repova. Crteži na koži i danas se naširoko koriste u Indiji prilikom svakog važnijeg dogadjaja – venčanja, rodjenja deteta, početka gradnje ili useljenja, duhovnih inicijacija… jer se smatra da privlači pozitivne, a odbija negativne sile iz okoline.

Do srednjeg veka hena je bila omiljena i u Evropi, ali je njena upotreba skoro izumrla sa promenom mode (crvene nijanse su postale nepoželjne) i usled velikih teškoća prilikom nabavke i uvoza.

Veliki povratak na Zapad hena je dočekala sredinom 19-og veka, kada je italijanska pevačica Adelina Pati ponovo uvela u modu upotrebu purpurno-crvenih (mahagoni) nijansi u bojenju kose. Njen debi u Nju Jorku 1859. doneo je henu i u SAD, gde je decenijama bila omiljena boja za kosu.

Savremena upotreba kane

Hemijska industrija i veštačke boje potisnule su upotrebu hene na Zapadu. U poslednje vreme, medjutim, kana se opet vraća jer ne samo što ne uništava kosu i kožu kao hemijske boje, već ima i mnoga lekovita i korisna svojstva. Kana se danas naširoko koristi i za izradu tetovaža po telu.

Šta je hena (kana)?

Hena je omaleni žbun, latinskog imena lawsonia inermis. Za industrijsku upotrebu se koriste listovi, a ponekad i stabljike ove biljke, koji se prvo suše, zatim seckaju i na kraju melju, radi dobijanja praha. Indijski naziv za henu je „mehendi“.

Zašto je dobro koristiti henu?

Ajurvedski tekstovi preporučuju kanu kao bezopasno, a delotvorno sredstvo za kondicioniranje, jačanje i obnavljanje kose. Štaviše, ajur-veda preporučuje upotrebu kane i kod različitih kožnih bolesti, jer hladi i blaži, smiruje peckanje i svrab. Upotrebom kane kao boje za kosu, „hladi“ se glava i prejak temperament. Hena prirodno jača i učvršćuje kosu, hrani koren, poboljšava gustinu i sjaj, pokriva sede vlasi, uklanja perut i čisti skalp. I što je za današnje prilike veoma bitno – nema bilo kakvih štetnih pratećih posledica.