Vaša korpa
osnovne namirnice > Začini i pikantni dodaci

KARDAMON ZELENI 50g

0.00
652.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Zeleni kadamom (Elettaria cardamomum).

Koristi se u svim kuhinjama sveta, a posebno u indijskoj i arapskoj. Izuzetno plemenitog ukusa, daje jelima potpuno novu dimenziju. Nezamenjiv je u pripremi istočnjačkih poslastica.

Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni kardamon je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za odredjeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu. Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu. Najpribližniji odnos je: 10 mahuna odgovara 1, 5 kašičici mlevenog kardamona. Vrlo često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.

Lekovita svojstva

Najpoznatije njegovo deovanje je na probavni sistem. Kardamon podstiče metabolizam i time poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.

Dobar je diuretik, pa je koristan kod problema urinarnog trakta. Takodje, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak.

Pomaže u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu, jer smanjuje njen loš uticaj i ublažava stvaranje sluzi od upotrebe mlečnih proizoda.

Često se koristi kod infekcije zuba i desni. Kardamon je jedan od najboljih izvora cineola – jak antiseptik, koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah. Žvakanje kardamona čini dah slatkim i svežim, a takodje izbeljuje zube.