Vaša korpa
makrobiotika > Čajevi

KUKIČA ORGANSKI ČAJ 100g

0.00
550.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Kukiča organski čaj je zeleni čaj od peteljki i grančica čajnog žbuna, u Japanu poznatog kao kukiča. Bere se krajem leta ili u jesen, kada se kofein prirodno povlači iz biljke. Banča znači „čaj koji je kasno izrastao". Za razliku od crnog, zelenog i ulong čaja, koji su kiseli, banča čaj je blago bazan. Lekovita svojstva: pored visokog sadržaja kalcijuma, kukiča je veoma dobar čaj za varenje, ublažuje kiselinu u želucu i ima mnoge medicinske primene


Priprema:

Stavite 1½ do 2 kašike prženih grančica u 7,5dl (izvorske) vode i zagrejte dok ne proključa. Neupotrebljene grančice držite u hermetički zatvorenoj posudi do upotrebe. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte nekoliko minuta. Da biste dobili blaži čaj, kuvajte 2 do 3 minuta. Za tamniji ili jači čaj, kuvajte 10 do 15 minuta. Pri serviranju, stavite malu bambusovu ili metalnu cediljku u svaku šolju i sipajte čaj. Grančice koje ostanu u cediljci mogu se vratiti u čajnik i ponovo upotrebiti nekoliko puta. Kukiča čaj se može služiti čitave godine, a u leto se može služiti i rashladjen. Obično se pije bez ičega, iako se u medi­cinske srvhe može dodati kap tamarija, umeboši šljiva ili neki drugi sastojak.