Vaša korpa
makrobiotika > Čajevi

KUKIČA ORGANSKI ČAJ 100g

0.00
550.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Kukiča organski čaj je zeleni čaj od peteljki i grančica čajnog žbuna, u Japanu je poznat kao kukiča. On se bere krajem leta ili u jesen, kad se kofein prirodno povlači iz biljke čaja. Banča znači „čaj koji je kasno izrastao". Za razliku od crnog, zelenog i ulong čaja, koji su kiseli, banča čaj je blago bazan. Lekovita svojstva: pored visokog sadržaja kalcijuma, kukiča je veoma dobar čaj za varenje, ublažuje kiselinu u želucu i ima mnoge medicinske primene


Priprema:

Stavite 1½ do 2 kašike prženih grančica u 7,5dl izvorske vode i zagrejte dok ne proključa. Neupotrebljene grančice držite u hermetički zatvorenoj posudi do upotrebe. Kad voda proključa, smanjite temperaturu na nisku i krčkajte nekoliko minuta. Da dobijete blag čaj, krčkajte 2 do 3 minuta. Da dobijete tamniji, jači čaj, krčkajte 10 do 15 minuta. Pri serviranju, stavite malu bambusovu ili metalnu cediljku u svakušolju i sipajte čaj. Grančice koje ostanu u cediljci mogu se vraiti u čajnik i ponovo upotrebiti nekoliko puta. Kukiča čaj se može služiti čitave godine, a u leto se može služiti i hladan. Obično se pije bez ičega, iako se u medi­cinske srvhe u njega može dodati kap tamarija, kuzu, ili neki drugi sastojak.