Vaša korpa
makrobiotika > Čajevi

LOTOSOV KOREN 50g

0.00
1,280.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Lotosov koren je izuzetno koristan kod problema sa plućima, prehlada, upale sinusa, alergija. Potpomaže rastvaranje i izbacivanje viška sluzi iz organizma, kao i izbacivanje viška vode iz organizma. Takodje, ublažava kašalj i preporučuje se kod akutnog i hroničnog bronhitisa, kao i obolelima od astme.

Priprema:

Lotosov koren je osušen prirodnim putem i spreman za upotrebu nakon natapanja u vodi. Najčešće se koristi u lekovite svrhe za pripremanje čaja. Pre kuvanja potrebno je potopiti koren 10-tak minuta u vodi, a zatim ga kuvati u istoj toj vodi 15-20 minuta. Čaj popiti, a koren se može pojesti.

Lotosov koren se može kuvati u raznim varivima i supama. Kada je izrezan na kriške, veoma je dekorativan na tanjiru u kombinaciji sa npr. azuki pasuljem, arame algama ili hidjiki algama.

Koren lotosa je jedna od najstarijih vrsta korenastog povrća. Lotos je višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Indije. Budistički sveštenici su doneli lotosov koren u Kinu, a odatle je zatim prenet u Japan. Lotosov koren se vadi u zimskom periodu, kada je najbogatiji hranjivim sastojcima.

Lotosov koren sadrži nelbumin, aparagin i skrob. Nelbumin stimuliše telesne tečnosti i mišićno tkivo, a asparagin stimuliše izbacivanje otpadne sluzi iz pluća i bronhijalnih puteva. Koren je hranljiv i daje mnogo energije jer skrob u korenu lotosa sadrži 13 % prostih šećera.