Vaša korpa
dodaci ishrani > Dijetalni proizvodi

LUCUMA PRAH ORGANSKI 150g

0.00
1,110.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Sastav: 100% organski lukuma prah 

Sertifikat: EU Organic Farming

Zemlja porekla: Peru 

Upotreba: Za spremanje dezerta i sladoleda kome daje veoma prijatan ukus, kao i za zasladjivanje pahuljica, muslija, smutija, voćnih salata.

Lucuma, Lukuma, PlanetBIO, Hema kheya neyeLukuma je zanimljivo voće suptropskop drveta, Pouteria lucuma, koje potiče iz oblasti Anda u Peruu. Plod je okruglog ili ovalnog oblika, zelene boje sa mesom ploda koje može biti od jarko žute do tamno narandžaste boje i crnom košticom. Lukumin ukus i tekstura su jedinstveni što ga svrstava medju najomiljenije voće u Južnoj Americi. Sveža lukuma ima gustu i suvu teksturu i blagi orašasti ukus koji nije suviše sladak i ponekad se opisuje kao mešavina javora i slatkog krompira. Lukuma je bila poznata još uredjeničkom stanovništvu Perua (kao što je Močika civilizacija koja je živela izmedju 100. i 800. godine Nove ere), što potvrdjuju keramičke posude pronadjene u njihovim grobnicama na kojima je bila naslikana biljka lukuma. PlanetBIO lukuma prah sadrži prvenstveno ugljene hidrate (87% ukupne mase), ali samo mali deo toga je prosti šećer. Sadrži i protein (4%) i mali procenat masti (2,4%). Kada su minerali u pitanju, PlanetBIO lukuma prah sadrži fosfor i gvoždje. Fosfor pomaže u održavanju kostiju i zuba, procesa oslobadjanja energije i normalnog funkcionisanja ćelijskih membrana, dok gvoždje ima važnu ulogu u normalnom prenošenju kiseonika u telu, formiranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, normalnom funkcionisanju imunog sistema, normalnoj kognitivnoj funkciji i procesima deobe ćelija. Ono takodje doprinosi uravnoteženom procesu oslobadjanja energije i smanjenju osećaja umora i iscrpljenosti. Prisustvo ovih mineral čini PlanetBIO lukuma prah hranljivim proizvodom koji ne sadrži prazne kalorije.

PlanetBIO lukuma prah se proizvodi od organski uzgojenih plodova koji se pažljivo biraju i čiste nakon branja, a potom ljušte i suše. Suvo meso ploda lukume se potom sitno melje u PlanetBIO lukuma prah.

PlanetBIO lukuma prah ima prijatan srednje sladak ukus sa specifičnom aromom. U Peruu je to jedan od najomiljenijih ukusa sladoleda, pudinga i drugih poslastica. Upravo zbog svog blagog ukusa PlanetBIO lukuma prah nije namenjen kao zasladjivač, već radije kao aromatični dodatak jelu. Koristi se u neograničenim količinama u frapeima, sladoledu, nemlečnom jogurtu, kašama, voćnim salatama, čokoladama, sirovim desertima, energetskim pločicama, kolačima, kremovima i glazurama.

Lukuma ima:

• veoma prijatan i specifičan ukus,
• nizak glikemijski indeks,
• relativno mali sadržaj šećera (uprkos tome što je umereno sladak),
• 0 kalorija,
• pozitivno dejstvo na varenje,
• pozitivno dejstvo na imunitet.

Da li ste znali da...

...se lukuma na engleskom još zove i “eggfruit”. Ovo ime odnosi se na suvo meso ploda koje je po teksturi slično tvrdo kuvanom žumancetu.

...je nazivaju i “zlatom Inka”. Ovo voće su Evropljani prvi put videli i pisali o njemu u Kraljevstvu Inka oko 1531. godine.

Recept za lukuma sladoled:

• 1 šolja indijskog oraha
• ½ šolje lukuma praha 
• 1 kašičica vanilinog praha 
• ¼ šolje jakon sirupa ili kokosovog šećera ili nekog drugog prirodnog zasladjivača
• 1 šolja vode ili biljnog mleka (kinoa, ovas, pirinač, spelta, soja, badem, lešnik)

Umiksajte dobro sve sastojke u blenderu ili aparatu za sladoled po proizvodjačkoj instrukciji, pa sipajte u posudu za duboko zamrzavanje.