Vaša korpa
osnovne namirnice > Ulje

MASLINOVO ULJE ORGANSKO EKSTRADEVIČANSKO 750ml

1,220.00
925.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Organsko Ekstra Devičansko Maslinovo Ulje 750ml


Maslinovo ulje “Princess of Crete” je Grčko organsko hladno cedjeno ulje od vrhunskih koroneiki maslina sa Krita, bez dodatih hemijskih supstanci.

Savremena medicina je potvrdila da maslinovo ulje blagotvorno deluje na naše zdravlje i preporučuje ga u mnogim slučajevima kao što su kardio-vaskularna oboljenja, prevencija raka dojke, kontrola stomačnog čira, kontrola dijabetesa i impotencija, kao i u režimu ishrane za decu, sportiste i starije.

Neke od prednosti kvalitetnog maslinovog ulja su:

  • Olakšava apsorpciju kalcijuma
  • Smanjuje rizik od srčanog udara
  • Sadrži mononezasićene kiseline iz biljnih masnoća
  • Olakšava varenje i smanjuje loš holesterol
  • Kontroliše dijabetes
 

Grčka kompanija EVRIPIDIS S.A. primenjuje proceduru stroge i potpune analize svih svojih proizvoda. Svojim organskim maslinovim uljem ona garantuje standard i kvalitet proizvodnje:

  • Vreme žetve se strogo kotroliše: plodovi masline ne smeju da predju odredjeni stepen sazrevanja.
  • Ulje se presuje u privatnoj proizvodnji, sa stručnim timom koji duboko poznaje sve vrste maslinovog ulja. Svi koraci, od trenutka kada proizvodnja počne branjem maslina pa sve do skladištenja gotovog proizvoda, strogo se nadziru i sprovode po najvišim svetskim standardima.
  • Proizvodjač poseduje ogromno iskustvo i koristi najsavremeniju tehnologiju proizvodnje, čime garantuju najviši i najbolji kvalitet ulja!
  • Organsko ekstra devičansko maslinovo ulje je proizvedeno metodom hladnog cedjenja, od vrhunskih koroneiki maslina koje se gaje u planinskim predelima Južnog Krita.

        

BIO-HELLAS Institut za kontrolu organske hrane svojim strogim nadzorom i kontrolom kvaliteta proizvodnje garantuje vrhunski organski proizvod pogodan za ljudsku ishranu.

Da bi se zadržao kvalitet, ulje se cedi odmah nakon žetve. Proces proizvodnje ekstra devičanskog maslinovog ulja se odvija sporo, da bi se izbeglo svako povećanje temperature koje bi moglo da utiče na kvalitet ulja. Masline se ekstrahuju metodom hladnog cedjenja, što omogućava potpuno očuvanje njihove hemijske strukture. Ulje se skladišti u tankerima od nerdjajućeg čelika i čuva uvek na istoj temperaturi. Vrhunsko skladištenje osigurava da se održe vitamini i da se zadrži originalni ukus i jedinstvena aroma.

Drvo masline u drevnoj Grčkoj

Još su drevni Krićani koristili maslinovo ulje koje je Homer nazivao “tečno zlato”.

Fosilno lišće masline koje datira 50-60 hiljada godina unazad pronadjeno je u svim delovima Krita, a u jednom selu na Kritu su otkrivene i najstarije jestive masline na svetu (3500 BC). Pretpostavlja se da su ih Minojski sveštenici darivali kao ponudu ovozemaljskim Bogovima.


Drvo masline se u drevnoj Grčkoj smatralo najsvetijim drvetom.

Zevs – Bog neba i groma je, prema Grčkoj mitologiji, objavio nadmetanje izmedju Bogova: ko mu ponudi najvredniji dar, za nagradu će dobiti najmoćniji grad u Grčkoj. U najuži krug nadmetanja ušli su Atina - Boginja Mudrosti i Posejdon - Bog Okeana. Atina je ponudila Zevsu drvo masline kao simbol Mira, dok mu je Posejdon ponudio konja, kao simbol rata. Zevs je daleko više vrednovao Atinin dar i tako, upravo zahvaljujući drvetu masline, najmoćniji grad u Grčkoj i danas nosi ime Boginje Atine.

Hiljadama godina, Krit je bio na glasu kao bašta puna ukusnog voća i povrća i nadaleko čuven po jednom od najboljih ulja na svetu. Svetost drveta masline išla je u korak sa zdravim načinom ishrane, a istina je da su zdravlje i dugovečnost darovi Odozgo.

Drevni Grci su smatrali da je maslinovo ulje blagotvorno za naše zdravlje i preporučivali su ga u mnogo situacija kao što su dermatološki poremećaji, rane i opekotine, ginekološki problemi, infekcije uveta i začeće.

Čitajte još: