Vaša korpa
> Razno

MAST OD GAVEZA ZA POVREDE 100ml

0.00
280.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Vekovima pisana i prenošena iskustva rečito govore, a današnja potvrdjuju da je ova mast nezamenljiva kod preloma ili naprsnuća kostiju, iščašenja i uganuća, nagnječenja, zapaljenja i bolova u zglobovima, ubrzanog zaceljivanja tetiva, oštećenja pršljenova, upaljenih i izraženih vena, gihta…
Gavezova mast se još može koristiti za doterivanje zanoktica, lakta, ispucalih i grubih tkiva, za eliminisanje masnog tkiva. Spravljena po receptu naših predaka, oduvek je pomagala bolesnima, naročito u kombinaciji sa tinkturom od gaveza. Pravo je bogatstvo imati je u kućnoj apoteci.

Mast od sušenog korena gaveza (Symphytum officinale) pravljen je po tradicionalnoj i veoma staroj recepturi.

Olakšava tegobe kod iščašenja i uganuća, nakon skidanja gipsa kod lomova kostiju, upale vena, bolnih i upaljenih tetiva i zglobova – ramena, kolena, gležnjeva, kod reume i gihta, nagnječenja, modrica i podliva, ubodnih rana, bradavica i drugih izraslina na koži. Najbolje je koristiti uporedo sa alkoholnom tinkturom od gaveza.

Sastav:

Auksin je najvažniji biljni hormon i on stimuliše stvaranje alantoina koji podstiče stvarane novih ćelija i tkiva (koža, kosti, zglobovi, vezivna tkiva).

Alantoin je najvažniji sastojak korena gaveza. To je supstanca koja stimuliše proces razmene materija u potkožnom tkivu i podstiče rast ćelija (proliferaciju). Rezultat toga je zaštita i epitelizacija kože. Alantoin takodje snažno stimuliše obnovu ćelija u kostima (lom kosti), ćelijama vezivnog tkiva, u tetivama i ligamentima (sportske povrede). Od svih biljaka gavez sadrži najviše alantoina (1-2 %).

Gavez sadrži: aminokiseline, minerale (kalcijum, kalijum, fosfor, gvoždje, magnezijum, sumpor, bakar, cink, selen i germanijum), vitamine (vitamine A i C, kompleks vitamina B) Treba istaći vitamin kolin i B-12. Kolin je redak član kompleksa B vitamina. Poznati je lipotropik (pretvarač masti i holesterola u emulzije). To je retka supstanca koja probija tzv. krvno-moždanu barijeru odlazeći direktno u ćelije mozga da bi proizvela supstancu koja potpomaže pamćenje. Vitamin B-12 je inače izrazito životinjskog porekla, važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U celom biljnom svetu postoje samo dve biljke koje sadrže B-12, a gavez je jedna od njih. Sastav: alantoin – ima ga od 1-2 % u korenu, auksin, sluz, triterpenoidi, tanini, ruzmarinska kiselina, steroidni saponini, inulini i pirolizidinski alkaloidi.

Pirozlizidinski alkaloidi su pronadjeni u listu i cvetu gaveza. Oni imaju štetno dejstvo na jetru, pa zbog sigurnosti ne preporučujemo da se preparati na bazi lista ili cveta gaveza uzimaju oralno.

Američka agencija FDA i nemačka komisija “E” su ocenile da je potpuno bezbedna upotreba gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože.