Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKA MRKVA 0,45kg

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Kao hrana koristi se u celom svetu. Ima antimikrobno (antibiotičko) dejstvo. Šargarepa se koristi u ishrani u toku cele godine.  Šargarepa sadrži dosta  hranljivih sastojaka i preporučuje se korišćenje u svakodnevnoj ishrani. Pored opšte poznate činjenice da sadrži obiljebeta-karotena, šargarepa sadrži i dosta biljnih vlakana, vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina D, vitamina PP,gvoždja, glutamina, kalijuma, kalcijuma, ugljene hidrate, fosfor , cink ..

Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, koristi se za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj. Veoma je zdrav sok od šargarepe, bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom. Sok od šargarepe se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Šargarepa u sebi sadrži dosta vitamina i minerala, a zbog antioksidanskog dejstva veoma povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje kod anemija, bolesti zuba, bolesti srca i krvnih sudova, gojaznosti, depresije i stresa, osteoporoze, održavanja moždanih funkcija, kod prehlada i gripa, šećerne bolesti …

Ispitivanjima je utvrdjeno da šargarepa ima ulogu kao čistač organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagadjene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje deci u vidu "Oslo doručka", jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.