Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKA ŠARGAREPA pak

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

ŠARGAREPA

Šargarepa je jedno od najzdravijih povrća, jer sadrži dosta korisnih i lekovitih sastojaka. Kao hrana koristi se u celom svetu. Ima antimikrobno (antibiotičko) dejstvo. Šargarepa se koristi u ishrani u toku cele godine.  Šargarepa sadrži dosta  hranljivih sastojaka i preporučuje se korišćenje u svakodnevnoj ishrani. Pored opšte poznate činjenice da sadrži obiljebeta-karotena, šargarepa sadrži i dosta biljnih vlakana, vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina D, vitamina PP,gvoždja, glutamina, kalijuma, kalcijuma, ugljene hidrate, fosfor , cink ..

Pošto sadrži malo kalorija a mnogo korisnih sastojaka, koristi se za dijetalnu ishranu, ali i za ishranu dece. Preporuka je da se pre korišćenja dobro opere i oljušti površinski sloj. Veoma je zdrav sok od šargarepe, bilo da se koristi sam ili pomešan sa drugim sokom. Sok od šargarepe se koristi i za obloge protiv nekih kožnih bolesti.

Šargarepa u sebi sadrži dosta vitamina i minerala, a zbog antioksidanskog dejstva veoma povoljno deluje na organizam, pa se preporučuje kod anemija, bolesti zuba, bolesti srca i krvnih sudova, gojaznosti, depresije i stresa, osteoporoze, održavanja moždanih funkcija, kod prehlada i gripa, šećerne bolesti …

Ispitivanjima je utvrdjeno da šargarepa ima ulogu kao čistač organizma od štetnih materija nastalih lošom ishranom i dejstvom zagadjene sredine i raznih zračenja.

U Norveškoj se preporučuje deci u vidu "Oslo doručka", jer se smatra da pomaže u otklanjanju umora, poboljšanju koncentracije, za bolje učenje i bolji uspeh u školi.

 

 

 

 

 

 

 

 

primedba : informacije navedene u člancima – isključivo su informativnog karaktera i ne mogu zameniti profesionalne medicinske i zdravstvene savete, preglede, dijagnoze ili terapije. Pre nego što započnete bilo koju novu terapiju, promenite postojeću ili uvedete bilo kakve izmene u dosadašnji režim vežbanja ili dijete – obavezno se konsultujte sa lekarom. Nemojte da odlažete traženje medicinske pomoći ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija na našem sajtu. Medicinska saznanja se veoma brzo menjaju i upotpunjuju. Informacije navedene u člancima  na našem sajtu ne smete – bez konsultacije sa svojim lekarom – koristiti za postavljanje dijagnoza, terapija, lečenja, niti za bilo kakvu zdravstvenu prevenciju.