Vaša korpa
organski proizvodi >

ORGANSKE MANDARINE pak 500g

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Mandarine su plod niskog drveća, verovatno poreklom iz šumovitih krajeva današnje Kine. Beru se od jeseni i tokom zime a konzervirane se čuvaju i koriste tokom čitave godine.

Mogu se koristiti sveže i sirove, ali i u salatama. Mirisno ulje mandarina dodaje se svećama, gumama za žvakanje i sladoledu. Kora mandarine sadrži esencijalna ulja koja se koriste u industriji parfema i kozmetici.

Ali i više od toga i važnije, mandarine su dobre za zdravlje, naročito u jesenje i zimsko doba - u doba infekcija i prehlada.

Karotenoidi u mandarinama i njihov visok sadržaj vitamina A pomažu zdravlju jetre. Sok mandarina daje se obolelima od hepatitisa C.

Mandarine sadrže značajne doze vitamina C koji je odličan antioksidant koji stabilizuje slobodne radikale. Slobodni radikali su aktivni molekuli, lako pokreću i stupaju u hemijske reakcije u organizmu i tako mogu oštetiti ćelije tela, olakšati i otvoriti put infekcijama ili kanceru.

Iz mandarina nastaje sinefrin (synephrine) koji ograničava proizvodnju holesterola u telu. Antioksidanti u mandarinama pomažu snižavanju lošeg i povišavanja dobrog holesterola.

Takodje, mandarine sadrže rastvoriva i nerastvoriva biljna vlakna kao što su hemiceluloza i pektin, a oni smanjuju apsorpciju holesterola u crevima.

Mandarine pomažu i snižavanju krvnog pritiska. Sadrže razne hranljive materije i minerale, a naročito kalijum koji snižava krvni pritisak.

Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana, mandarine regulišu varenje, daju sitost i tako pomažu mršavljenju.

Takodje, pomažu u snižavanju količine insulina u krvi što takodje pomaže mršavljenju, tako što se šećeri u telu prvo koriste kao gorivo za telo, pa tek onda za pravljenje rezervi pretvaranjem šećera u masti.

Vitamin C pomaže pri preventivi prehlade i vitalan je za funkcionisanje imunog sistema. Čak, mandarine sadrže blago dezinfekciona ulja koja, na primer, pomažu da se rane ne inficiraju, ali i respiratorni sistem.