Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKE TIKVICE 0,42kg

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Tikvice potiču iz zapadne Indije, a sastavni su i neizostavni deo mediteranske kuhinje. Zdrave jer obiluju vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima, a pripremaju se na bezbroj načina. 

Od tikvica se mogu spremati veoma ukusna jela, supe, čorbe, prilozi... Mogu se kuvati, peći, pržiti, grilovati... Trebalo bi ih kombinovati sa paprikom, paradajzom, crnim i belim lukom. Od začina su za tikvice najbolji mirodjija, matičnjak, bosiljak, ruzmarin, timijan i origano. Ako se stave u testo za kolače, testo postaje posebno sočno. Prilikom kupovine trebalo bi birati male, nežne plodove sa zeleno-belom išaranom korom, jer imaju najviše supstanci. 

Tikvice imaju manje vode od krastavca, ali sadrže mnogo više vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Posebno je visok udeo vitamina C, kalijuma, kalcijuma, fosfora i selena. Posebno su važne gorke materije, jer podstiču rad creva, jačaju jetru i pomažu joj prilikom detoksikacije. Kora sadrži velike količine magnezijuma i karotenoida. Zato ih pri spremanju jela ne bi trebalo ljuštiti. 

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, snabdevaju organizam dragocenim hranljivim materijama i čine telo vitkim. Poboljšavaju rad mozga i koncentraciju, smiruju živce i jačaju ih i smanjuju negativne posledice stresa. To je zato što tikvice u svakoj ćeliji u telu razmnožavaju takozvane mitohondrije. Takodje jačaju mišiće i srce, a blagotvorno deluju i protiv zatvora. Izbacuju vodu i štetne materije iz tela i stvaraju baznu i raskiseljenu sredinu. Pospešuju varenje belančevina i stimulišu celokupan imuni sistem.