Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKI CRNI LUK 0.5kg

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Luk spada medju najstarije povrtarske kulture. Miris mu je aromatičan, a ukus snažan, manje ili više ljut, zavisi od klime u kojoj raste. Što je blaža klima, sladji je. Luk potiče iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina. Egipćani su ga cenili toliko da su njime plaćali graditelje piramide, a glavice luka ostavljane su i u grobnice faraona, kako bi im služili u zagrobnom životu. U Indiji se još u VI veku luk, osim u kuhinji, koristio i za lečenje. Bio je cenjen i kod starih Grka i Rimljana, a naročito su ga koristili siromašni slojevi ljudi kao dodatak svojim jednostavnim jelima. U srednjem veku bio je nezamenljivo povrće u mnogim evropskim zemljama, pa se čak posluživao kao deo zdravog doručka. Na američki kontinent preneo ga je Kolumbo. 

Crni luk dostupan je gotovo cele godine. Dugo zadržava ukus, pa se najčešće koristi za pripremu jela sa dužom termičkom obradom, kakva su variva, dinstana jela od povrća i mesa supe i umaci. Izvrstan je i kao nadev u pitama od mekog ili lisnatog testa. Mmnogima seckanje luka predstavljaju problem, jer iritira suzne žlezde. Zato ga pre seckanja treba staviti u frižider na oko sat vremena, a tek potom ga rezete oštrim nožem. Dasku na kojoj se secka luk ne bi trebalo koristiti za seckanje drugih namirnica, kako ne bi poprimile njegov prodoran miris. 

Specifičan ljuti ukus i miris potiču od eteričnih ulja. Svojim sastojcima luk pojačava apetit i pospešuje probavljanje hrane. Veći unos luka u organizam smanjuje nivo glukoze u krvi. U tom procesu pomoćni element je i prisustvo hroma u luku, koji pomaže ćelijama da pravilno reaguju na oslobodjeni insulin. Istraživanja kod dijabetičara pokazala su da hrom može smanjiti brzo podizanje šećera u krvi, povećati tolerantnost ćelija na glukozu, smanjiti nivo insulina i smanjiti holesterol i trigliceride. Jedna šoljica svežeg luka (oko 250 g) sadrži skoro 20% dnevnih potreba za ovim mineralom.