Vaša korpa
ajurveda > Čajevi ajurvede

ORGANSKI KAPHA ČAJ Maharishi

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Unesite polet i podsticaj u život!
Unesite polet i podsticaj u život!
 Stimulativna i zagrevajuća mešavina trava i začina podstiče krvotok i uklanja tromost i lenjost. Organski kapha čaj je odličan za jutarnje razmrdavanje (umesto kafe), kada ste tromi, lenji, uspavani i ravnodušni prema svemu.
 Kapha proizvodi
 Svi proizvodi Mahariši ajur-vede sa oznakom „kapha“ namenjeni su uravnotežavanju kapha doše. Kada je ovaj vid unutrašnje inteligencije tela poremećen, to se izražava kao:
 ■ Tromost, lenjost, pospanost, tupost
 ■ Sputanost, sebičnost, zavist
 ■ Sporo varenje, lenja creva (ne zatvor)
 ■ Gojaznost, masnoće u krvi
 ■ Višak sluzi, curenje iz nosa
 ■ Sinusna glavobolja
 ■ Astma, bronhitis, kašalj
 ■ Disajne alergije
 ■ Nakupljanje vode, oticanje ruku i nogu
 ■ Povišen šećer, slonovska bolest.
 Kako Kapha čaj deluje
 Kapha doša je teška, masna, vlažna, spora, meka i glatka. Najčešće je porede sa vodom. Kapha čaj sadrži mešavinu trava i začina koji greju, suše i pokreću. Na taj način on ublažava gore pomenuta svojstva kapha doše.
 Sastojci Kapha čaja
Organski gajeni šafran (Crocus sativus) je najskuplji začin na svetu i najčešće se prodaje u kutijicama od jednog grama. Ovo je moćno sredstvo za obnavljanje krvi, ženskog polnog sistema i metabolizma uopšte. Uravnotežuje sve tri doše i hladi.
 Šafran:
 1. Poboljšava metabolizam
 2. Podstiče krvotok
 3. Pojačava polni nagon (naročito žena)
 4. Podmladjuje
 5. Čisti menstrualnu krv
 Iako šafran nije tonik (rasajana) on čak i u vrlo malim količinama pojačava tonično delovanje drugih trava na dublja tkiva – dhatue (koštano, nervno, polno – asti, madja, šukra). Ljudi kapha tipa imaju sklonost da nakupljaju salo, usled čega navedena dublja tkiva gube na snazi i ishranjenosti. Šafran ispravlja upravo ovaj problem.
 Organski gajena kurkuma (Curcuma longa) je izvanredan začin za kapha tip ljudi. Ona ima sva tri ukusa koja smanjuju kaphu – gorak, opor i ljut, blago greje i suši. Uz to, veoma malo povećava druge dve doše. Kurkuma stimuliše varenje, jetru, slezinu, uništava tromost, masnoće, bakterije i sluz, dakle sve ono što remeti kaphu. To je izvrstan prirodni antibiotik koji istovremeno i poboljšava crevnu floru.
 Organski gajeni karanfilić (Caryophyllus aromaticus) je delotvorno aromatično sredstvo za pluća i želudac. On uklanja hladnoću, vlagu, sluz i čisti limfni sistem. Smanjuje vatu i kaphu, povećava pitu. Odličan je kod prehlada, kašlja, astme, mučnine, štucanja, niskog pritiska i impotencije.
Karanfilić deluje kao:
 1.Stimulativno sredstvo
 2.Sredstvo za iskašljavanje
 3.Sredstvo protiv gasova i nadutosti
 4.Blagi afrodizijak
 Organski gajeni biber (Piper nigrum) se na sanskritu zove marič, što u prevodu znači sunčan. Samo ime govori da sadrži obilje sunčeve energije i toplote. Biber je jedan od najmoćnijih stimulatora varenja, uništitelj nesvarenih otpadaka u crevima i viška sluzi u želucu i plućima. Zbog ljutog ukusa i zagrevajućeg delovanja, odličan je kod hronično slabog varenja, crevnih parazita, toksina u debelom crevu, usporenog metabolizma, gojaznosti, limfnih čvorova pod pazuhom, groznice usled hladnoće, temperature i kod slabog krvotoka (hladnih ruku i nogu).
Organski gajeni kardamon (Elettaria cardamomum) spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (madja dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.
Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, nepoželjnih uticaja kofeina i taina i za jačanje koncentracije i jasnijeg mišljenja.
Izvorna ajur-veda, proverena vekovima!
Koristite kapha čaj Mahariši ajur-vede zbog podsticajnog delovanja na um, telo i osećanja. Naročito je dobar kada se osećate tromo, teško, usporeno i teskobno. Izvanredan kada je vreme mirno, vlažno, maglovito, prohladno i tmurno (kasna zima, proleće).