Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKI KELJ kg

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Kelj je zeleno lisnato povrće koje ima izrazito veliku nutritivnu vrednost uz minimum kalorija. 

Prilikom kupovine treba birati glavice manje ili srednje veličine, jer velike glavice mogu biti gorke. Najbolje je čuvajti ga u frižideru, poprskanog vodom i u kesi, kada ostaje svež i do nedelju dana. Ne treba ga prati do upotrebe. Dužim stajanjem ukus kelja se menja, postaje gorak, a listovi polako venu. Može ga čuvati i u zamrzivaču, pa je tako dostupan tokom cele godine. Kada se koristi iz smrznutog stanja, ni malo ne gubi na ukusu u odnosu na svež kelj. 

Kelj je sjajan izbor ako želite zdravo i ukusno da se hranite. Može se spremati kao varivo, sam ili sa krompirom, mesom i sl. ili kao prilog različitim jelima od mesa. Od barenog kelja mogu se spravljati i veoma ukusne salate. Da bi sve prirodne nutrijente sačuvali, kelj je najbolje pripremati na pari. 

Pored organosumpornih jedinjenja, kelj je bogat i karotenoidima koji imaju ključnu ulogu u smanjenju rizika od katarakte i raka kože, jer štite oči od uticaja ultraljubičastog zračenja. Odličan izvor vitamina A, jer sadrži veliku količinu beta-karotena. Kelj je sjajan izvor vitamina C, koji je osnovni antioksidans rastvorljiv u vodi. Vitamin C sprečava slobodne radikale da načine štetu, posebno sistemu za varenje, blagotvorno utiče na smanjenje tegoba kod astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa i značajno pojačava imuni sistem. Vitamin C sprečava oksidaciju holesterola i onemogućava ga da se zalepi za zidove arterija. 

Kelj sadrži dijetna vlakna, što smanjuje nivo holesterola i održava nivo šećera u krvi, što je značajno za osobe koje su obolele od dijabetesa. Na ovaj način pozitivno utiče i na kardiovaskularni sitem. Zbog organosumpornih jedinjenja koje sadrži kelj je prirodni zaštitnik organizma od raka pluća, prostate i debelog creva, kao i karcinoma jajnika i raka dojke. Poznato je da mnogi fitonutrijenti deluju kao antioksidansi i sprečavaju slobodne radikale da oštete ćelije DNK i molekule holesterola. Osim toga, fitonutrijenti, kojima je kelj bogat, imaju značajnu ulogu u detoksikaciji organizma. Eliminisanjem toksina iz organizma, od kojih su neki i kancerogeni značajno smanjuju rizik od raka. Za sve to je dovoljno nedeljno pojesti oko500 g kelja. S obzirom da 100g kelja sadrži samo 33 kalorije, a obilje vitamina i minerala, kelj se sa pravom može svrstati u super-hranu i kao takav postaje idaelna namirnica za osobe koje žele da smršaju.