Vaša korpa
ajurveda > Čajevi ajurvede

ORGANSKI PITA ČAJ Maharishi

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Ohladite glavu i emocije!

Veoma ukusna mešavina mirisnih latica ruže i osvežavajućih trava i začina sačinjava savršen, prirodan odgovor kada osećate napetost, razdražljivost, nestrpljivost i razočaranost. Topao ili prohladan, organski pita čaj pomoći će vam da ohladite glavu, srce i telo.

Pita proizvodi

 Svi proizvodi Mahariši ajur-vede sa oznakom „pita“ namenjeni su uravnotežavanju pita doše. Kada je ovaj vid unutrašnje inteligencije tela poremećen, to se izražava kao:

 ■Bes, ljutnja, mržnja, ljubomora

 ■Emotivni stres, kriticizam

 ■Jutarnja nesanica (budjenje posle ponoći)

 ■Preterano znojenje, napadi vrućine

 ■Migrena, bol u slepoočnicama

 ■Upale kože, organa za varenje, očiju, grla

 ■Povišena kiselina, žgaravica

 ■Trovanja, mučnina

 ■Groznica, temperatura

 ■Bolesti jetre, slezine, žuči i krvi

 ■Čirevi, bubuljice, akne, osipi

 ■Prerano sedenje i opadanje kose

 ■Krvarenje desni, ispadanje zuba.

 Kako pita čaj deluje

 Pita doša je vruća, uljasta, tečna, kisela, oštra i prodorna. Najčešće je porede sa vatrom ili kiselinom. Pita čaj sadrži mešavinu trava i začina koji hlade, smanjuju kiselost i smiruju srce. Na taj način on ublažava gore pomenuta svojstva pita doše.

 Sastojci pita čaja

Organski gajene ružine latice prema ajur-vedi imaju sladak i opor ukus, hlade i podstiču ljubav i predanost. Iako su pogodne za sve tri doše, naročito su dobre za pita telesni tip i pita poremećaje, jer smanjuju preteranu toplotu, temperaturu i upale. Ružine latice se u Indiji naširoko koriste za spravljanje čajeva, džemova i toničnih napitaka, pogodnih za ovo vrelo podneblje i njegove temperamentne stanovnike. Ajur-veda preporučuje ružu kod menstrualnih problema (amenoreja, dismenoreja, krvarenja iz materice), upale očiju, vrtoglavice, glavobolje, upale grla, uvećanja krajnika, kao blag laksativ i karminativ.

 Organski gajeni sladić (Glycyrrhiza glabra) je vekovima poznata lekovita biljka, i na Istoku i na Zapadu. Prema ajur-vedi, sladić ishranjuje i razvija svih sedam dhatua (gradivnih tkiva), smanjuje vata i pita došu, ne remeti kaphu. Odlično deluje na sistem organa za varenje, sistem za disanje, nervni sistem, polni i sistem za izlučivanje.

Kao rasajana za pita tip, sladić:

 1.Poboljšava vid

 2.Blago čisti želudac i creva

 3.Obnavlja sluzaste membrane

 4.Neutrališe kiselinu

 5.Hladi

 6.Stvara osećaj zadovoljstva

 

Zbog toga je sladić odlično sredstvo kod poremećene pita doše. Sladić hrani mozak, izaziva osećaj zadovoljstva i ravnoteže, poboljšava glas, vid, kosu, boju lica i daje snagu.

 

Organski gajeni kardamon (Elettaria cardamomum) spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Upotreba začina je neophodna za pravilno i potpuno varenje hrane, a većina začina remeti pita došu. Kardamon je jedan od retkih čija umerena upotreba pomaže osobama sa pita poremećajima da poprave varenje, smanje nadutost i kiselo podrigivanje. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.

Organski gajeni djumbir (Zingiber officinale) je danas opšte poznato sredstvo za lečenje disajnih i digestivnih tegoba. Iako djumbir u načelu remeti pita došu, sušeni djumbir u malim količinama podstiče varenje i ima naknadni sladak ukus (vipak), što dobro deluje na osobe pita tipa.

Organski gajeni cimet (Cinnamomum ceylanicum) je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Iako deluje zagrevajuće, cimet se u malim količinama može koristiti za uravnoteženje pita doše jer ima sladak, gorak i opor ukus. Osim toga, dobro deluje na krvotok i srce, jača agni i podstiče znojenje (čime se izbacuje višak pita doše).

Izvorna ajur-veda, proverena vekovima!

Koristite pita čaj Mahariši ajur-vede zbog hladećeg delovanja na um, telo i osećanja. Naročito je dobar kada ste razdražljivi, nestrpljivi i pregrejani. Savršen kada je vreme veoma toplo (leto, rana jesen).