Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKI PLAVI PATLIDZAN 0.5kg

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Jela pripremljena od patlidžana najukusnija su kada se koriste sveži plodovi, ali se za zimu može čuvati i u zamrzivaču, a naravno i konzerviran kao ajvar ili pindžur. Zagasita ljubičasta boja dokaz je da je patlidžan svež. Peteljka treba da bude sočna i čvrsta. Tamne mrlje su znak da se patlidžan kvari iznutra. Sveži plodovi mogu se čuvati u frižideru najviše 5 dana. Ne treba ih držati blizu jabuka koje proizvode etilen i time utiču na brže starenje patlidžana, ali i ostalog voća i povrća. Nekada je bilo neophodno ove sočne plodove seći na kriške i posoljene držati nekoliko sati da se ocede i tako izgube gorčinu. Nove sorte su manje gorke pa to više nije potrebno. Soljenjem se gube vredni sastojci ovog povrća. Patlidžan nije kaloričan, ali sklon je upijanju masti. Zato je dobro pri prženju uvaljati ga u brašno. 

Svež patlidžan na 100 g ima 24 kcal energije, a sadrži proteine, masti ugljene hidrate i dijetetska vlakna. Kuvani patlidžan ima 35 kcal. Bogat je celulozom i podstiče rad probavnih organa. Takodje, sadrži znatnu količinu pektina, koji snižavaju holesterol. Plavi patlidžan je dobar za srce jer osigurava značajnu količinu kalijuma, što pomaže u normalizaciji krvnog pritiska, a sadrži vrlo malo masti i kalorija. Istovremeno, sadrži vrstu fitohemikalije zvanu saponin, koja poseduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. Što se vitamina i minerala tiče, patlidžan je vredna namirnica jer sadrži kalcijum, fosfor, gvoždje, kalijum, vitamine B1, B2, PP i C. 

Alkaloidi, koji inače izazivaju nervne smetnje i probleme sa probavom, u patlidžanu se nalaze u niskom procentu, tako da nisu škodljivi. Važno je napomenuti i da se kuvanjem nivo alkaloida smanjuje za 50 odsto. Patlidžan sadrži i važne fitonutrijente, od kojih su mnogi antioksidanti. Ti fitonutrijenti, osim što su antioksidanti, čuvaju membrane ćelija od oštećenja, a ispitivanjima na životinjama otkriveno je da štite lipide membrana moždanih ćelija koje pak štite ćelije od slobodnih radikala. Neka istraživanja su povezala nasunin i ostale fitonutrijente patlidžana sa smanjenjem holesterola u krvi. Nasunin veže gvoždje i tako štiti ćelije od oštećenja i mogućeg stvaranja tumora.