Vaša korpa
organski proizvodi > Sveže organsko povrće i voće

ORGANSKI SPANAC 200g

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Spanać je povrće veoma visoke biološke vrednosti, poznato u našoj, kao i u većini svetskih kuhinja, od davnina. Izrazito je bogat u gvoždju, kalcijumu, karotinu u vitaminima B1, B2 i C. Medjutim, sadrži nepoželjna jedinjenja nitrate i oksalate. Iako je bogat gvoždjem u organizmu se veoma teško resorbuje, jer je ono vezano za oksalnu kiselinu. 

Spanać obično spremati sa mlekom, da bi se oksalna kiselina iz spanaća vezala za kalcijum iz mleka. Poznata je činjenica da u stvaranju bubrežnog kamenca ulaze oksalati. Upravo zbog toga ne treba ovo povrće suviše mnogo i često konzumirati. Spanać čuva svoja svojstva tek nekoliko dana, pa se radi dužeg čuvanja obično zamrzava. Jelo od spanaća ne treba čuvati za naredni dan, a vodu u kojoj je kuvan treba baciti, jer ona sadrži nitrate koji se pod dejstvom bakterija pretvaraju u nitrite 

U spanaću se pored gvoždja nalazi i značajan izvor kalcijuma, ali prisustvo oksalata takodje, baš kao i kod gvoždja smanjuje resorpciju i kalcijuma. Tokom termičke obrade spanaća dolazi do njihove razgradnje nitrata koji su nepoželjni, a kojima je spanać bogat, ali i vitamina C i magnezijuma, dok gubitka gvoždja gotovo da nema. Nutritivne vrednosti spanaća i lekovita svojstva mogu se porediti sa osobinama blitve.