Vaša korpa
ajurveda > Čajevi ajurvede

ORGANSKI VATA ČAJ Maharishi

0.00
0.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Smirenost i opuštenost

Osećaj „moram toliko toga da uradim, a vremena ima tako malo“ može dovesti do toga da osećate nemir, brige i kao da ste „na ivici nerava“. Nekoliko gutljaja toplog, organskog vata čaja pomoći će vašem uskovitlanom duhu da se smiri, a telu da se opusti.

 Vata proizvodi

Svi proizvodi Mahariši ajur-vede sa oznakom „vata“ namenjeni su uravnotežavanju vata doše. Kada je ovaj vid unutrašnje inteligencije tela poremećen, to se izražava kao:

 ■Nesanica, nervoza, strah, panika

 ■Nadutost, gasovi, zatvor

 ■Bol u vratu i potiljku

 ■Slabost, iscrpljenost, mršavost

 ■Zimogrožljivost

 ■Loša cirkulacija

 ■Suva koža, kosa, perut

 ■Ispucale usne

 ■Lomljivi nokti

 ■Nazeb, suv kašalj, gušenje

 ■Artritis, reuma, lumbago

 ■PMS, neplodnost, impotencija

 

Kako vata čaj deluje

 

Vata doša je laka, gruba suva, nestabilna, hladna i pokretljiva. Najčešće je porede sa vetrom. Vata čaj sadrži mešavinu trava i začina koji greju, opuštaju i omekšavaju. Na taj način on ublažava gore pomenuta svojstva vata doše.

 

Sastojci vata čaja

 

Organski gajeni sladić (Glycyrrhiza glabra) je vekovima poznata lekovita biljka, i na Istoku i na Zapadu. Prema ajur-vedi, sladić ishranjuje i razvija svih sedam dhatua (gradivnih tkiva), smanjuje vata i pita došu, ne remeti kaphu. Odlično deluje na sistem organa za varenje, sistem za disanje, nervni sistem, polni i sistem za izlučivanje.

 

Sladić deluje kao:

 1.Sredstvo za razlaganje sluzi

 2.Blagi laksativ

 3.Blagi afrodizijak

 4.Sedativ

 5.Protiv grčeva i bolova u mišićima

 6.Rasajana

 

Zbog toga je sladić izuzetno sredstvo kod poremećene vata doše. Sladić hrani mozak, izaziva osećaj zadovoljstva i ravnoteže, poboljšava glas, vid, kosu, boju lica i daje snagu.

 

Organski gajeni kardamon (Elettaria cardamomum) spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (madja dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.

 

Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, nepoželjnih uticaja kofeina i taina i za jačanje koncentracije i jasnijeg mišljenja.

 

Organski gajeni djumbir (Zingiber officinale) je danas opšte poznato sredstvo za lečenje disajnih i digestivnih tegoba. Manje je poznato da on odlično utiče i na artritis i da jača srce.

 

djumbir:

 1.Uklanja gasove i nadutost

 2.Razlaže sluz (grip, prehlada, bronhitis)

 3.Jača sčani mišić

 4.Smanjuje bolove i grčenje mišića

 5.Zagreva, omekšava, opušta telo.

 Kod suvog kašlja, bola u grudima, astme i bronhitisa, ajur-veda veoma preporučuje čaj od mešavine sladića i djumbira.

 Organski gajeni cimet (Cinnamomum ceylanicum) je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Ovo je odlično sredstvo za uravnoteženje vata doše, naročito za bolji protok krvi (vjana vata). U ovu svrhu ajur-veda preporučuje mešavinu cimeta, kardamona i lovorovog lista. Cimet deluje na limfu, krv, mišićno tkivo, koštanu srž i nervno tkivo. Ovo je odlično sredstvo za preznojavanje i razlaganje sluzi, naročito za osobe nežne telesne gradje i male snage. Cimet jača srce, zagreva bubrege i jača Agni (oganj varenja).

Izvorna ajur-veda, proverena vekovima!

Koristite vata čaj Mahariši ajur-vede zbog smirujućeg delovanja na um, telo i osećanja. Naročito je dobar kada ste zabrinuti, uznemireni i iscrpljeni. Savršen kada je vreme veoma hladno, suvo i vetrovito (kasna jesen – rana zima).