Vaša korpa
knjige > Bibioteka DUHOVNOST ZA NOVI MILENIJUM

PTICA U KAVEZU I PTICA NA SLOBODI izbor poezije

590.00
475.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Obradujte ovim izborom poezije drage prijatelje koji vole da tragaju za dubljim istinama.

PTICA U KAVEZU I PTICA NA SLOBODI

Izbor poezije Šri Činmoja

Ovaj izbor iz obimnog pesničkog opusa Šri Činmoja biće dragocen podsticaj svima koji tragaju za višim istinama i višim smislom života.

Kroz poeziju koja široko varira od svečanog, klasično strogog engleskog metra, do modernog, aforističnog izraza u slobodnom stihu, autor osvetljava najširi spektar iskustava koja su dostupna čovekovom biću – preko nedoumica i lutanja u tami i neizvesnosti zemaljske egzistencije do ekstatičnih stanja koja doživljava ljudska svest kad dodje u dodir sa neprolaznom Svetlošću.

Pesme u ovoj knjizi predstavljaju izbor samog autora. One potiču iz perioda izmedju 1971 i 1998 i izabrane su iz velikog broja objavljenih knjiga i zbirki poezije ovog pesnika.

Knjiga je objavljena dvojezično, što omogućava čitaocu da se dublje udubi u mistični smisao autorovih poetskih izraza i figura i da neposrednije oseti njegov prepoznatljiv stil izražavanja i na originalnom engleskom jeziku.

Ptica u kavezu
Plače za slobodom.
Oslobodjena ptica
Stremi miru.

The caged bird
Is crying for freedom.
The uncaged bird
Is striving for peace.

Izbor poezije u ovoj knjizi Šri Činmoj je posvetio svom starijem bratu Ćitarandjanu Gošu koji je za njega predstavljao figuru oca tokom odrastanja, nakon što je sa 12 godina ostao bez oba roditelja.

Od svih književnih formi, poezija je za Šri Činmoja bila najomiljeniji medijum za duhovno izražavanje. Kao što i sam opaža:

 “Uvek kažem da čovek piše prozu, ali da Bog piše poeziju u čoveku i kroz čoveka.”

“Da bi stvorio poetsko delo, pesnik mora da se prenese u predeo Muze i da se u njemu izgubi... mora biti kao plamen koji sagoreva sve osim samog sebe.”

- Šri Činmoj