Vaša korpa
prirodna medicina > Začini i pikantni dodaci

ŠAFRAN ORGANSKI ZAČIN 4g

0.00
3,600.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Šafran organski začin 4g

Šafran iz Irana 100% organski

Ocena: A kvalitet. Šafran prezentovan u staklenim teglicama koje sadrže 4 grama začina.

Odličan je eliksir zdravlja koji ima mnoge benficije, a ukus mu je izvanredan. Kleopatra ga je koristila u kremi za kožu, stari Rimljani su cvetom šafrana ukrašavali postelju mladenaca, a alhemičari su od njega proizvodili zlato... Ovaj skupoceni začin dobija se iz vrška tučka cveta. Šafran miriše intenzivno i blago je gorkastog ukusa. Koren reči šafran potiče od arapske reči zafran koja znači „biti žut“, a prema karakterističnoj žutoj boji koju otpušta.

Najveći proizvodjač šafrana na svetu je Iran, sa preko 80% svetske proizvodnje.

Šafran je poznat kao najskuplji začin na svetu. Kratka sezona cvata - tek tri sedmice u godini, kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje, čine ga skupljim od drugih začina. Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste od dva do devet cvetova ljubičaste i plave boje, od kojih svaki ima tri crveno-narandžasta tučka duga 25-30 mm.

Srećom, potrebno je sasvim malo šafrana da bi se jelima dodala aroma i boja - već četvrtina kašičice  mrvljenih vlakana intenzivno će obogatiti 4-6 porcija pirinča.

Šafran koji se može naći u prodaji pakovan je u veoma malim količinama. Prodaje se u obliku sušenih vlakana ili samleven.

Lekovita primena

Šafran se vekovima koristi kao lek protiv oboljenja bubrega, poremećaja u radu srca koji se ispoljavaju u vidu aritmije, a poboljšava apetit i reguliše varenje. Inhaliranjem vodenom parom postiže se efikasna terapija protiv glavobolje, migrene i vrtoglavice. Sa druge strane, bogato prisustvo riboflavina, odnosno vitamina B2, omogućava stvaranje crvenih krvnih zrnaca, dok je za sastojak krocetin dokazano da snižava holesterol i štetne masti u organizmu. U narodnoj medicini šafran se preporučuje i kod arteroskleroze, a smanjuje rizik i od srčanog udara. Miris šafrana je blago sedativan, što dovodi do smirenja nerava - eliminiše stres, melanholiju i depresiju.