Vaša korpa
makrobiotika > Tamari, Šoju i Sirće

SIRĆE PIRINČANO 186ml MUSO

300.00
250.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

DOBROBITI OD PIRINČANOG SIRĆETA
 

OPORAVLJANJE OD UMORA
U sirćetu se nalaze velike količine organske kiseline koja sadrži u sebi limunsku kiselinu, malinsku kiselinu, acetnu kiselinu i ćilibarnu kiselinu. Ove organske kiseline stimulišu metabolizam i poboljšavaju stanje i održavanje zdravlja krvi, a razlog je taj što Krebsov ciklus, koji predstavlja osnovu za stvaranje neophodne energije u telu sadrži upravo organsku kiselinu.

JAČANJE KOSTIJU
Sirće aktivira i lučenje stomačne kiseline. Stomačna kiselina pomaže da telo apsorbuje kalcijum. Sirće takodje smekšava čvrste sastojke u hrani poput povća i suvih namirnica, čime se
olakšava varenje.

ODRŽAVANJE HRANE SVEŽOM TOKOM DUGOG PERIODA
Sirće se koristi ne samo radi poboljšanja ukusa, već i za sterilisanje hrane. Korišćenjem sirćeta za salate, prelive, kuvana jela, sveže povrće i sl., produžava se svežina hrane tokom vrelih letnjih dana. Osim što steriliše hranu, sirće nam može pomoći da izbegnemo prehladu tako što ćemo izgurglati grlo sirćetnom vodom. Sirće takodje sprečava širenje gljivičnih virusa po koži, što je posebno delotvorno kod atletskog stopala.

PREVENCIJA SLABOSTI KUKOVA I UKOČENIH RAMENA
Kada je telo u pokretu aktivira se Krebsov ciklus, a organska kiselina počinje da se rasprostire telom. U slučaju nedostatka organske kiseline Krebsov ciklus ne funkcioniše kako treba, skuplja se mlečna kiselina i javlja se umor. Mlečna kiselina se sjedinjuje sa proteinima u ramenima i čini da se ramena koče. Ako se akumuliše u kukovima, mlečna kiselina uzrokuje slabost u kukovima. Medjutim, sirće deluje tako što razlaže mlečnu kiselinu na vodu i na gas.

PREVENCIJA ARTEROSKLEROZE I SRČANIH PROBLEMA
Uzimanjem sirćeta pospešuje se pročišćavanje krvi i snižavanje lipoproteina niske gustine. Zato je sirće delotvorno u sprečavanju arteroskleroze i srčanih problema.

UBRZAVANJE PROBAVE I OPORAVAK OD ZATVORA
Miris, ukus i sadržaj sirćeta stimulišu nerve u organima za varenje. Sirće poboljšava varenje i apsorpciju hrane, stimuliše rad creva, čisti creva i pomaže proces oporavka od zatvora i hemoroida.

Pirinčano sirće MUSO se proizvodi na tradicionalan način, postupkom dvostepene fermentacije.

U pirinču kuvanom na pari od čiste izvorske vode izaziva se prva fermentacija i zatim se dodaje enzim - živi šubo koji pretvara šećer u alkohol. Taj proces traje mesec dana. Na taj način se dobija sake, čuvena japanska rakija od koje se zatim pravi sirće.

U sake se uvodi acetobacter kodji (Aspergillus oryzae), bakterijska kultura na barenom pirinču i soji. Sake se greje dve nedelje, kako bi kodji narastao i razvio zaštitnu membranu preko sakea. To je druga fermentacija.

Zatim se sirće ostavlja godinu dana da sazri.

Na kraju se pasterizuje i pakuje.

Tako se dobija pirinčano sirće japanske kompanije MUSO.