Vaša korpa
makrobiotika > Razni makrobiotički proizvodi

Šitake organske 50g

0.00
420.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

ŠITAKE ORGANSKE 50g SUŠENE Lekovito

Tradicija gajenja šitake pečurke i njena upotreba u medicini potiče iz Kine i postoje više od dve hiljade godina.

Aktivni sastojci:

LENTANIN - beta 1,3 glukan je značajan zbog anti-tumornog delovanja.

ERITADENIN - derivat butanske kiseline - delovanje mu je registrovano kao anti-holesterolemik. Smanjuje količinu holesterola u krvi i deluje preventivno na arteriosklerozu, infarkt i dr.

Šitake se nazivaju i uništiteljem raka. Prema tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini ova gljiva smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak i oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Šitake snažno sprečavaju slepljivanje krvi ili agregaciju krvnih zrnaca.

Upotrebom šitake pečurke moguće je delotvorno ublažiti hronične bolesti srca i krvnih sudova i ubrzati oporavak od akutnih komplikacija. Šitake pečurka pomaže kod visokog pritiska (posebno kod teške i maligne hipertenzije), arterioskleroze, tromboze dubokih vena, plućne embolije, suve gangrene, koronarne skleroze, srčanog udara, ishemije, moždane kapi, arterioskleroze uzrokovane bolešću bubrega i oka i sl., kao i kod hiperlipidemije, žučnog kamenca, gihta, arterioskleroze i hipertenzije koja dovodi do raznih smetnji itd.

Pre upotrebe, pečurke držati u vodi (može i u toploj) dok ne povrate svoj volumen i mekoću. Mogu da odstoje i više sati u vodi. 150 gr sušenih šitake pečuraka odgovara količini od 1kg svežih pečuraka, a pritom sadrže svega 250 kalorija.

Prema japanskom makrobiotičaru Mičio Kušiju, čaj se priprema na sledeći način:

Potopi se jedan šešir šitake pečurke u dve šolje vode na jedan sat. Zatim se iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi. Pije se po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba baciti, nasečena se može dodati u jelo.