Vaša korpa
organski proizvodi > Razni organski proizvodi

SUSAM ORGANSKI 500g

0.00
540.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Susam je veoma dobar prehrambeni izvor bakra, kalcijuma, magnezijuma, gvoždja, fosfora, vitamina B1, cinka i dijetnih vlakana.

Bakar učestvuje u izgradnji crvenih krvnih zrnaca. Ima važnu ulogu u gradjenju mnogih antiinflamatornih enzima u telu, pa igra ulogu u procesima koji pomažu smanjenje otoka i bola kod artritičkih upala. Takodje učestvuje u enzimskoj aktivnosti koja reguliše povezivanje kolagena i elastina, koji igraju ulogu u elastičnosti krvnih sudova, kostiju i zglobova.

Magnezijum je mineral koji je bitan za zdravlje krvnih sudova, disajnih puteva, a kalcijum i cink zajedno igraju važnu ulogu u izgradnji kostiju.

Osim ovoga, susamovo seme sadrži dve jedinstvene susptance, koje se nazivaju sezamin i sezamolin, koje spadaju u grupu ligninskih vlakana. Istraživanja su pokazala da ova vlakna imaju efekat snižavanja holesterola kod ljudi, kao i da doprinose boljoj apsorpciji vitamina E. Sezamin štiti i jetru od oksidativnog stresa.

Recept za vas:
Krekeri sa susamom

  • 1 i po šolja integralnog pšeničnog brašna
  • ¼ šolje sojinog brašna
  • ¼ šolje susamovog semena
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje biljnog ulja
  • ½ šolje vode

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, susam i so u činiji srednje veličine. Naspite ulje i dobro izmešajte. Dodajte vode koliko je dovoljno da se lako urolaju (kao testo za kolače). Razvucite testo na debljinu od 3 mm  i isecite ga na štapiće. Pecite u nepodmazanom plehu dok ne postanu krckavi.