Vaša korpa
osnovne namirnice > Ulje

SUSAMOVO SVETLO ULJE HLADNO PRESOVANO NERAFINISANO 250ml

0.00
600.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Susamovo svetlo ulje ovde je dobijeno mehaničkim cedjenjem oljuštenog sirovog semena susama. Zlatno je žute boje, a blagog ukusa i zbog toga nalazi široku primenu u kuvanju.  Bogato je masnim kiselinama omega 6 i 9, kao i vitaminima E i B6. Zahvaljujući izuzetnoj stabilnosti, uživa posebno mesto medju hladno cedjenim uljima.

Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim cedjenjem semena, za razliku od industrijski dobijenog ulja koje se dobija hemijskim postupkom prilikom kojeg se seme uljarice potapa u heksan, derivat nafte. Za razliku od industrijski dobijenog ulja, hladno cedjeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Hladno cedjeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prodje ni kroz jednu fazu rafinacije, za razliku od industrijski proizvedenog ulja, koje mora da prodje kroz najmanje šest faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu.

U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici.

Danas mnoga savremena istraživanja potvrdjuju njegovu lekovitost. Pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritisaka i šećera kod osoba sa dijabetesom II. Takodje pomaže pri regulisanju nivoa holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova.
Detoksikacija putem mućkanja susamovog ulja u ustima, vrlo je stara ajurvedska praksa. Funkcioniše tako što se mućkanjem ulja aktiviraju enzimi koji izvlače toksine iz krvi. Preporučuje se pre svega za higijenu zuba i desni, ali dokazano je da ima mnogo širi spektar dejstva na opšte zdravlje. Detoksikacija se radi na sledeći način: 1 supena kašika ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje, koje bi trebalo da je belo. Usta prvo dobro isprati, a zatim zube dobro oprati. Postupak se uvek radi na prazan želudac.

Lepota: Susamovo ulje je izuzetno cenjeno kao masažno ulje. Ima prijatan miris, vrlo se brzo upija, a kožu čini gipkom i mekom. Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni. U Indiji se tradicionalno bebe i mala deca njime masiraju da bi im kosti bile snažne. U svakom slučaju, neuporedivo je zdravije od većine bebi ulja, pogotovu mineralnih, čiji je glavni sastojak - mineralno ulje - zapravo nusproizvod naftne industrije.

Upotreba: Širom Azije susamovo ulje je najcenjenije ulje za kuvanje. Njegov blag, aromatičan ukus daje karakterističan ukus i miris mnogim specijalitetima sa Srednjeg i Dalekog Istoka.  

U makrobiotici se susamovo ulje, delimično i zbog svoje velike stabilnosti, smatra najboljim. Treba naglasiti da susamovo ulje ima visoku temperaturnu tačku dimljenja i da je zbog toga jedino ono, pored ulja semena groždja, pogodno za prženje.         

Čuvanje: Kao i sva hladno cedjena ulja, susamovo  ulje ne treba izlagati svetlosti i toploti, a flašu uvek treba zatvoriti posle upotrebe da ne bi došlo do oksidacije.