Vaša korpa
Istrazivanja > 11 neverovatnih osobina Himalajske soli

11 neverovatnih osobina Himalajske soli

So se u ishrani koristi svakodnevno i veoma je važna za naše zdravlje. Ključno je konzumirati pravu so. Postoje vrste soli koje nisu hemijski preradjene, kao što su morska so i posebno roze so sa Himalaja koja poseduje neverovatna svojstva pogodna za ljudsko zdravlje.

 • Kontroliše nivoe vode unutar tela
 • Reguliše pritisak u krvnim sudovima
 • Balansira pH u organizmu
 • Pomaže kod regulacije šećera u krvi
 • Pomaže apsorpciju hranljivih materija u probavnom traktu i na taj način snabdeva telo dovoljnom količinom energije
 • Poboljšava vaskularno zdravlje i respiratorne funkcije
 • Sprečava grčeve u mišićima i jača kosti
 • Povoljno deluje na bubrege i žučnu kesu
 • Reguliše san
 • Podmladjuje, briše znakove starenja
 • Podržava libido

Himalajska so

Himalajska so se nalazi u nezagadjenom području duboko u Himalajima. So se zapravo nalazi u podnožju Himalaja, u rudniku soli u Pakistanu koji se smatra drugim najvećim rudnikom na svetu.

Himalajska so je u svom regionu poznata kao “belo zlato”. Sadrži 84 prirodna elementa i minerala koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje, uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum hlorid, fosfor i gvoždje. Roze boja soli je rezultat male količine oksida gvoždja. Cink, selen, jod i bakar su prisutni u tragovima.

Uopšteno govoreći, Himalajska so se smatra zdravom jer joj se ne dodaju nikakve hemikalije ili aditivi.

Morska so i kuhinjska so

Kuhinjska so se preradjuje, a ta praksa uništava sve korisne minerale i elemente u tragovima. Kada se so pretvori u natrijum hlorid, telo doživljava so kao agresora i želi da je se otarasi. Medjutim, ono se teško oslobadja kuhinjske soli na prirodan način. So izaziva iritaciju tkiva, zadržavanje vode i samim tim, visok krvni pritisak. Kada redovno konzumiramo so, naše telo gubi ogromnu količinu energije da bi zadržalo ravnotežu tečnosti.

Studije su pokazale da za svaki gram unešenog natrijum hlorida, odn. kuhinjske soli, telo koristi približno 20x veću količinu vode u organizmu da je neutrališe. Takav gubitak vode može dovesti do različitih stanja, uključujući reumatizam, artritis, giht, kamen u bubregu i celulit.

Himalajska kristalna so, sa druge strane, ne opterećuje telo, opušta ga i ima blagotvorno dejstvo na funkcije nervnog sistema.

Koliko Himalajske soli treba uzimati?

Kao i sa svakom soli, potrebno je obratiti pažnju na unos natrijuma. Himalajska so može biti veoma dobra za vas, ali pazite da ne preterate. Himalajska so je prvenstveno izvor natrijuma. Kako natrijum uzrokuje zadržavanje vode, prekomerno konzumiranje može izazvati različite zdravstve probleme, od kojih su najčešći visok krvni pritisak i srčane bolesti.

Preporučuje se ne više od 1500 miligrama natrijuma.

Četvrtina-kašičice Himalajske soli sadrži oko 500 mg natrijuma. Ova so se može koristiti nešto slobodnije u odnosu na kuhinjsku, ali treba biti pažljiv.

Tekst:  Milana Stanić Preporučljivo Vesti