Vaša korpa
recepti > Alge

Alge

  MAKI SUŠI (NORI ALGA)

Maki-suši je poznati urolani suši.  U popularne varijante spadaju nori-maki, koji se sastoji od kratko kuvane šargarepe, vlašca i jajeta; kapa-maki, sa krastavcem; i teka-maki, sa tunjevinom.

Osnovni metod je sledeći: 

  •  1 list nori alge
  • 1 do 2 šolje kuvanog integralnog pirinča
  • 1 šargarepa
  •  prstohvat morske soli
  • pera od 2-3 cela vlašca
  • 1/8 kafene kašičice umeboši paste 

Istostirajte list norija na laganoj vatri dok ne dobije zelenkastu boju. Položite nori na horizontalnu bambusovu asuru za suši. Isperite ruke vodom da se pirinač ne bi lepio za njih i rasprostrite pirinač ravnomerno po noriju. Ostavite slobodno oko 1,25 - 2,5cm na vrhu lista norija, i oko 3 - 6mm na dnu lista norija.
Iseckajte šargarepu na duže štapiće, debljine oko 6mm. Kuvajte komade šargarepe sa prstohvatom morske soli 2 do 3 minuta. Izvadite šargarepu dok je još hrskava i ostavite da se ohladi. Iseckajte pera vlašca na trake od 16 do 25cm i blanširajte u kipućoj vodi nekoliko sekundi. Složite štapiće šargarepe i pera vlašca po dužini na nori algu, ostavljajući 1,2 do 2,5cm od dna lista. Lagano izgnječite umeboši i premažite po celoj dužini povrća.
Urolajte asuru za suši naviše, pritiskajući čvrsto pirinač. Postarajte se da povrće bude u središtu rolne. Povrće koje je otišlo previše u stranu ukazuje da ste ge postavili isuviše daleko od donje ivice norija i pirinča pre rolanja. Malo pokvasite ivice nori alge da zatvorite urolani suši.
Za sečenje, pokvasite oštar nož i iseckajte rolnu sušija na komade dužine 1,2 do 2,5 cm. Nož treba pokvasiti pre svakog zaseka. Ako oštrica nije oštra i vlažna, nori alga se može pocepati, a pirinač zalepiti za nož.
Nakon seckanja, poređajte kolutove norija na poslužavnik, ili u činiju. Isečena strana sa povrćem i pirinčem treba da bude okrenuta na gore.