Vaša korpa
Zdravlje > Anemija

Anemija

U crvenim krvnim zrncima anemične ili malokrvne osobe postoji manjak hemoglobina. Anemija je najčešći krvni poremećaj, a uzrok je nedostatak gvoždja. Bez dovoljno gvoždja organizam ne može da proizvede hemoglobin. U plodnim godinama žene gube gvoždje tokom ciklusa, pa im je zbog toga potrebno srazmerno više namirnica bogatih gvoždjem nego muškarcima.


 

Simptomi anemije:

Gubitak apetita, konstipacija, nervoza, umor, inertnost, glavobolja. Kod težih oblika anemije fizička aktivnost izaziva vrtoglavicu, zadihanost, bolove u grudima i lupanje srca, stvaraju se ranice na jeziku i u uglovima usana , nokti su suvi, tanki i krti, javlja se bledilo lica. Da biste poboljšali apsorpciju gvoždja, izbjegavajte unošenje hrane bogate ugljenim hidratima (kao što su hleb, testenina, šećer i pirinač) zajedno sa namirnicama bogatim gvoždjem i belančevinama (kao što su mlečni proizvodi i jaja).

 

PREPORUČLJIVO:  Sirovi kakao koji je veoma bogat gvoždjem. Lucerka i maslačak ( čaj ili salata ) su odlični protiv anemije. Alge spirulina, kombu.. su odličan izvor gvoždja koje se lako apsorbuju.Izdanci ječmene trave i pšenične trave povećavaju nivo gvoždja u krvi. Cvekla je još jedna u nizu namirnica koje nam pomažu u borbi protiv malokrvnosti. Ona sadrži supstance koje učestvuju u stvaranju vitamina B12 i kao takva brzo regeneriše krv. Može se jesti sveža, kao salata, kuvana,  ili se od nje može napraviti i sok. Preporučuje se konzumirranje namirnica u kojima ima dosta  vitamina C. Orašasti plodovi, zeleno i lisnato povrće, karfiol, umeboši šljiva su takodje dobri jer poboljšavaju apsorpciju gvoždja. Treba jesti namirnice koje sadrže bakar, jer on takodje pomažu u apsorpciji gvoždja. Tu spadaju integralne žitarice, zeleno povrće, kajsije, trešnje i suve smokve.

IZBEGAVATI: crni čaj, kafu, kakao, koka kolu i vino jer tanin u tim napicima sprečava apsorpciju gvoždja; pivo, mlečne proizvode, slatkiše, sladolede i industrijske sokove, jer aditivi u tim namirnicama otežavaju apsorpciju gvoždja.

zdrava_hrana_u_beogradu
cena

400,00

din.
zdrava_hrana_u_beogradu
zdrava_hrana_u_beogradu
cena

1540

din.
zdrava_hrana_u_beogradu
zdrava_hrana_u_beogradu
cena

1155

din.
zdrava_hrana_u_beogradu