Vaša korpa
recepti > Brokoli sa belim lukom

Brokoli sa belim lukom

Brokoli sa belim lukom

2 porcije

Sastojci

za 2 osobe

  • 400 gr brokolija
  • 3 češnja belog luka
  • 10 gr putera (hladno cedjenog ulja)
  • 2 kašičice brašna
  • pola šolje mleka
  • 10 gr putera
  • himalajska so
  • beli biber
  • muškatni oraščić naredani (po želji)
  • 100 gr žutog sira ili dimljenog tofua narendanog

Priprema

  1. Brokole očistiti, oprati i naseći na manje cvetiće
  2. Skuvati ih na pari 5-6 minuta i iscediti
  3. U tiganju s debljim dnom zagrejati puter na slaboj vatri da se malo otopi (ili hladno cedjeno ulje)
  4. Na sasvim slaboj umešati malo brašna u otopljeni puter, uz neprestano mešanje
  5. Uz neprestano mešanje lagano dodati pola šolje mleka i mešati da se prirodno zgusne
  6. Dodati himalajsku so, beli biber (i mleveni muškatni oraščić po želji)
  7. Sve dobro izmešati da se ujednači.
  8. Znaćemo da je gustina odgovarajuća ako se sos zalepi na zadnju stranu kašike. Da ne bi zagoreo, voditi računa da se sos sve vreme kuva na slaboj vatri.
  9. Umešati u sos sitno naseckani beli luk.
  10. Staviti brokole u posudu za služenje, preliti sosom i posuti narendanim sirom ili narendanim dimljenim tofuom

Na isti način može se umesto brokolija pripremiti npr. karfiol sa šargarepom, ili neko drugo povrće.