Vaša korpa
recepti > Brokoli u rerni

Brokoli u rerni

KAKO DA NAPRAVITE PEČENE BROKOLIJE

Od svih sjajnih vrsta povrća koje se peče u rerni, brokoli je a samom vrhu. 

PRAVLJENJE NAJBOLJEG PEČENOG BROKOLIJA

Ista opšta pravila za pečenje povrća primenjuju se i ovde: ne treba štedeti na ulju, dobro posoliti i neka rerna bude vrela. Preporučuju se dve supene kašike ulja za otprilike pola kile brokolija da bi cvetovi i njihove neravne krune bili podjednako preliveni.   

So takođe ističe ukus brokolija i umanjuje oporost ovog povrća. Vruća rerna je veoma važna – velika toplota daće cvetovima mnoštvo hrskavih, lepo pečenih delova koji će učiniti skroman brokoli neodoljivim. Čak i kad cvetovi omekšaju, nastaviti sa pečenjem dok se ne pojave reš pečene površine. 

KAKO SE PRAVI PEČENI BROKOLI

za 4 do 6 porcija

Sastojci

  • ½ kg brokolija
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • Pola kašičice soli
     

Pribor

  • Kuhinjski nož
  • Daska za sečenje
  • Činija za mešanje
  • Pleh

Priprema

  1. Zagrejati rernu na 220 C. Staviti rešetku u sredinu.
  2. Iseći brokolije na  cvetove: preseći cvetove i odvojiti od stabljike, potom iseći cvetove na manje delove, kao za jedan zalogaj. Odseći tvrdi deo od otprilike pola cm na dnu stabljike i iseći preostali deo stabljike  na komadiće veličine zalogaja.
  3. Izmešati s maslinovim uljem i solju:  prebaciti isečene brokolije u posudu za mešanje. Preliti 1 supenom kašikom ulja i izmešati. Dodati još jednu kašiku ulja i so i ponovo izmešati.  
  4. Staviti brokolije na pleh:  ravnomerno rasporediti brokolije i ostaviti mali prostor između cvetića; zbijenost će učiniti da se brokoli upare umesto da se ispeku.
  5. Peći 20 do 25 minuta: okrenuti brokole jednom tokom pečenja. Brokoli su gotovi kada viljuška ili nož lako prolaze kroz stabljiku  i vide se hrskavi pečeni delovi na vrhu cvetića.
  6. Servirati dok je vruće: prebaciti brokolije u činiju za serviranje. Posuti još malo soli po želji. Servirati dok je vruće.

PEČENI BROKOLI SA UKUSOM BELOG LUKA

  • 4 serviranja
  • ½ kile brokolija
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 1 supena kašika pirinčanog sirćeta
  • 6 čenova belog luka, oljuštenih
  • 1 kašičica soli
  • Usitnjena crvena paprika, po izboru
  • Komadići limuna za ukras

1. Zagrejati rernu na 220 C. Iseći brokolije na cvetiće veličine zalogaja i iseći stabljike dijagonalno na manje komade. Po želji oljuštiti stabljike brokolija.

2. Izmešati maslinovo ulje, pirinčano sirće, beli luk i so u malom mikseru dok ne bude gusto i kremasto ili tučkom izgnječiti beli luk u avanu i izmešati ga u činiji sa ostalim sastojcima koji čine preliv. Po izboru, dodati prstohvat usitnjene crvene paprike. Pomešati s brokolima i rasporediti po plehu.

3. Peći 12 do 15 minuta ili dok brokoli ne omekšaju i ivice budu reš pečene. Ako želite dodatni ukus dimljenog, podesite rernu za pečenje na roštilj i premestite pleh na najvišu pregradu u rerni. Peći dodatnih 1 do 2 minuta.

4. Služiti toplo ili hladno s kriškama limuna.