Vaša korpa
recepti > Jela od sočiva i geršle (ječma)

Jela od sočiva i geršle (ječma)

ČORBA OD SOČIVA SA GERŠLOM (JEČMOM)

Sastojci

  • 100 gr krupnijeg sočiva
  • 100 gr geršle (ječma)
  • 3-4 šargarepe naseckane na kockice
  • 1 vezica peršuna i celera
  • 1 mali celer (po želji) naseckan na kockice
  • 1 manji praziluk naseckan na komadiće
  • ½ lit. soka od paradajza ili 1 cedjeni limun (po želji)
  • muškatni oraščić, kumin, karanfilić, cimet, djumbir (po želji)
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • himalajska so
  • biber
  • 1-1,5 litre vode

Priprema

  1. Sočivo i ječam (geršlu) potopiti u vodu sa kašikom jabukovog sirćeta i ostaviti da odstoji preko noći. Pre kuvanja procediti i isprati. Na taj način se skraćuje vreme kuvanja a hranjivi sastojci se bolje apsorbuju.
  2. Prodinstati praziluk i začine u šerpi (npr. sasvim malo kumina, muškatnog oraščića, cimeta, karanfilića i/ili djumbira po želji, ili npr. samo malo bibera i aleve paprike) sa 2 kašike hladno cedjenog ulja. Dodati sočivo, ječam, šargarepu i celer i još malo prodinstati.
  3. Dodati ½ litre soka od paradajza + litar vode, ili limunov sok sa malo više vode.
  4. Kuvati oko 30 minuta dok sočivo i ječam potpuno ne omekšaju.
  5. Dodati malo iseckanog peršunovog lista i po potrebi ostaviti da se kuva još 10-tak minuta.
  6. Servirati toplo.
     

VARIVO OD GERŠLE (JEČMA) I SOČIVA

Sastojci

  • 200g geršle (ječma)
  • 200g sočiva
  • 4 šargarepe
  • 2 praziluka
  • Peršun
  • Himalajski začin s povrćem (umesto vegete)
  • Biber
  • Kumin
  • Kokosov puter; ili pavlaka za kuvanje; ili puter (po želji)

Priprema

  1. Geršlu (ječam) i sočivo potopiti u vodu sa kašikom jabukovog sirćeta i ostaviti da odstoji preko noći. Pre kuvanja procediti i isprati. Na taj način se skraćuje vreme kuvanja a hranjivi sastojci se bolje apsorbuju.
  2. Kratko prodinstati praziluk sa kuminom, zatim dodati šargarepu i još malo prodinstati.
  3. Dodati vodu (vruću), geršlu, sočivo i začine (himalajsku so sa povrćem umesto vegete) i ostaviti da se kuva oko 30 min.
  4. Dodati peršun, biber i malo kokosovog putera ili pavlake za kuvanje ili putera (po želji) i kuvati još 10-tak minuta.
  5. Nakon kuvanja ostaviti da odstoji bar još 5 minuta u poklopljenoj šerpi.

 

JEDNOSTAVNO VARIVO OD JEČMA

Sastojci:

Priprema:

  1. ječam oprati u hladnoj vodi
  2. ostaviti da odstoji u vodi barem 3, a po mogućstvu i do 12 sati
  3. ocediti i isprati ječam
  4. staviti ječam u lonac i preliti ga litrom vode
  5. kada provri, smanjiti vatru i ostaviti da vri još pola sata do sat vremena (u zavisnosti od toga koliko dugo je stajao potopljen u vodi)
  6. dodati kašiku ulja, začine, svo povrće i dimljeni tofu
  7. dodati još vode (po potrebi) i ostaviti da lagano vri još 30 min - sat i po (dok ječam i svo povrće sasvim ne omekšaju)
  8. pred kraj kuvanja dodati sitno naseckan peršun, himalajsku so ili himalajsku so sa začinima i biber

 

PILAV OD JEČMA

Sastojci:

  • šolja ječma
  • 2 kašike kokosovog putera ili putera
  • ½ šolje badema
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 crni luk sitno iseckan
  • ½ kašičice himalajske soli
  • ½ kašičice bibera
  • 3½ šolje vode

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 190 stepeni. 
  2. U velikom tiganju, rastopite kokosov puter ili običan puter na srednjoj vatri.
  3. Dodajte ječam, bademe, beli luk i crni luk.
  4. Dobro promešajte i dinstajte često mešajući dok luk ne omekša, a ječam ne postane zlatast.
  5. Potom prespite mešavinu u pleh za pečenje, pa dodajte so, biber i dospite vodu.
  6. Pecite u rerni nepoklopljeno sat do sat i dvadeset minuta, dok se sva tečnost ne upije, a ječam potpuno ne omekša.
  7. Po želji, garnirajte percima mladog luka. 

 

Sočivo je veoma ukusna mahunarka visoke biološke i hranljive vrednosti. Ugljeni hidrati iz sočiva se postepeno ispuštaju u krv, čime se postiže dugotrajan osećaj sitosti. Sočivo sadrži veću količinu proteina od pasulja. Biljna vlakana doprinose snižavanju holesterola, regulaciji probave i održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Sočivo sadrži mnoštvo vitamina i minerala. Odličan je izvor mikroelementa molibdena, a takođe i dijetalnih biljnih vlakana, magnezijuma i aminokiseline triptofana, kao i gvožđa i fosfora. Sadrži vitamine B kompleksa, zatim beta-karotin, kalijum, kalcijum, cink i bakar. Od sočiva se mogu pripremati čorbe, variva i salate. Odlično se kombinuje sa žitaricama kao što su pirinač ili ječam.
 

Ječam (geršla) sadrži skrob, belančevine, celulozu, vitamine i minerale. Najzastupljeniji su vitamini B grupe, a od minerala kalijum, kalcijum, cink, fosfor i magnezijum. Zbog velikog procenta rastvorljivih i sirovih biljnih vlakana povoljno utiče na regulisanje holesterola u krvi ali i na probleme sa probavom.

Ječam je jedna od najstarijih žitarica. Izgledom podseća na pšenicu. Za ljudsku ishranu koristi se ječam očišćen od pleve koji se u prodavnicama može naći pod nazivom geršla. Pogodan je za pripremu raznovrsnih jela kao što su supe, čorbe, variva i salate. Kuvanjem ječma oslobađa se sluz koja izuzetno povoljno deluje na organe za varenje. Odličan je u kombinaciji sa mahunarkama, na primer sa sočivom ili pasuljem, a takođe i sa drugim žitaricama kao što su kukuruz i heljda. Može se koristiti kao zamena za pirinač ili pšenicu. Osim slanih jela, ukusan je i u slatkim varijantama, sa suvim i jezgrastim voćem. Ječam se mora dugo i temeljno žvakati čime se brže postiže osećaj sitosti, pa je preporučljivo i u redukcionim dijetam