Vaša korpa
recepti > Kiseljenje povrća

Kiseljenje povrća

PRIRODNO  KISELJENJE  NA MAKROBIOTIČKI NAČIN

Recepti preuzeti iz knjige Evelin Kuši: Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje

_____________________________________________________________________________________

KINESKI KUPUS

Kratko kiseljenje kineskog kupusa

- 2 šolje tanko narezanog kineskog kupusa

- 1 do 2 čajne kašike soli

Stavite narezani kiseli kupus u presu ili činiju,posolite i pomešajte.Pritisnite kupus i pustite da odstoji ceo dan,do uveče.Mnogo je ukusniji ako odstoji 2-3 dana. Kada je gotov, kao i većina ukiseljenih jela solju, može da se održi 1 do 3 nedelje na hladnom mestu.

Dugo kiseljenje kineskog kupusa

-1 glavica kineskog kupusa

-morska so

Razdvojite listove kineskog kupusa i operite ih, neka se ocede u cediljki. Pospite tanak sloj morske soli na dno malog drvenog bureta ili keramičke činije, pa na njih poslažite suve, cele listove kupusa. Na dnu i na vrhu uvek mora da bude sloj soli. Zarotirajte svaki novi sloj kupusa za 90 stepeni u odnosu na predhodni,  kao kazaljku na satu, sa 12 sati na 9, pa na 6 i onda na 3 sata. Na dno bureta ili činije možete staviti ceo komad kombu alge. Kombu će da apsorbuje vodu, da doda minerale i utiče na ukus. Stavite drveni tanjir na poslednji sloj kupusa i morske soli, a na njega čisto krupno kamenje ili neke druge predmete da pritisnu lišće. Ako iz lišća nakon 10-20 minuta ne počne da izlazivoda, treba da se doda još morske soli. Kiseljenje neće uspeti ako nema dovoljno soli ili ako pritisak nije dovoljan. Zbog toga svaki dan proveravajte kiseljenje. Kada voda ispliva na nivo tanjira, sklonite neki kamen. Voda treba samo da dodje do dna tanjira. Ne odlivajte vodu sa površine jer će se stvoriti budj. Ako se raširi, kiseljenje će se pokvariti. Listovi će biti dobri za jelo nakon 3-4 dana, a ako neko želi kiseliji kupus, treba ga ostaviti da se još kiseli. Spremite ga na hladno i tamno mesto. Ako je kupus preslan, isperite ga hladnom vodom i narežite pre upotrebe. U frižideru ga možete čuvati 1 do 2 meseca.

_____________________________________________________________________________________KISELA REPA SA KOMBU ALGOM

-2 šolje repe podeljene na četiri dela i veoma tanko narezane

-1 čajna kašika morske soli

-1 komad kombua od 15-20 cm, nakvašen i naseckan veoma tanko

Stavite narezanu repu u presu ili činiju. Kombu stavite u repu i promešajte. Posolite i ponovo dobro promešajte. Stavite zavrtanj prese i dobro zavrnite ili stavite tanjir sa nečim teškim na povrće ako je u činiji. Ostavite da se kiseli 1-2 dana ili duže. Izlazi li voda preko ploče ili tanjira koji pritišće, smanjite pritisak. Kada je repa gotova, ako se čuva na hladnom mestu, može da se održi 2-3 nedelje.

____________________________________________________________________________________

UKISELJENI LISTOVI DAJKONA I REPE

- 1 šolja listova dajkona ili repe opranih i na sitno iseckanih

- pola čajne kašike soli

Stavite naseckane listove u presu,posolite morskom solju i dobro promešajte. Da bi proverili posoljenost, probajte lišće koje treba da ima blago slani ukus. Ako nije dovoljno slano, posolite još malo a ako je preslano, stavite još lišća. Zavrnite presu ili stavite težinu na činiju. Kada voda izadje na nivo ploče za pritisak, popustite malo i pustite da odstoji 3-4 sata ili preko noći.

_____________________________________________________________________________________

KISELI KRASTAVAC SA KOPROM

-četvrtina do trećina šolje morske soli

-10 do 12 šolja vode

-1-1,5 kg krastavaca

-1 veliki crni luk prepolovljen i razrezan na 4 dela

-1-2 veze sveže ili sušene kopra

Stavite so u vodu, zagrejte do ključanja i kuvajte 2-3 minuta ili dok se so ne rastopi. Pustite da se ohladi. Operite krastavce i stavite ih zajedno sa narezanim crnim lukom i koprom u veliku staklenu ili keramičku činiju. Povrće prelijte ohladjenom slanom vodom. Posudu prekrijte gazom ili bambusovim podmetačem, ostavite na hladno i tamno mesto 3-4 dana, koliko je potrebno da jelo bude gotovo. Ako ga čuvate u poklopljenoj posudi i frižideru, može da se održi oko mesec dana.

_________________________________________________________________________________________

Mogućnosti : na isti način mogu da se kisele karfiol, brokoli, šargarepa i kore od lubenice.