Vaša korpa
zdravlje > Krvna slika

Krvna slika

Šta je krv?

Krv je suštinski bitna za život. Krv cirkuliše kroz naše telo i prenosi esencijalne supstance poput kiseonika i hranjivih materija sve do ćelija. Ona isto tako i odnosi proizvode metaboličkog otpada iz tih istih ćelija. Krv se ničim ne može zameniti. Ne može se stvoriti ni proizvesti. Velikodušni davaoci krvi predstavljaju jedini izvor krvi za pacijente kojima je potrebna transfuzija.

Sastavni delovi krvi

Postoje četiri glavna dela koja čine ljudsku krv: krvna plazma, crvena krvna zrnca, bela krvna zrnca i krvne pločice.

Crvena krvna zrnca - eritrociti
 

Crvena krvna zrnca čine 40-45% krvi. Nastaju iz koštane srži brzinom od četiri do pet milijardi na sat. Životni vek u telu im je oko 120 dana.

Bela krvna zrnca - leukociti
 

Iako bela krvna zrnca čine samo oko 1% naše krvi, veoma su značajna. Leukociti su suštinski bitni za dobro zdravlje i takodje nastaju iz koštane srži. Leukociti teku kroz krvotok i napadaju strana tela kao što su virusi i bakterije. Čak mogu i da napuste krvotok da bi prošila  borbu i na tkivo.

Krvne pločice - trombociti
 

Trombociti su zadivljujući deo naše krvi. Krvne pločice su najsitnije ćelije u našoj krvi i dok su neaktivne, liče na male tanjire. Krvne pločice kontrolišu krvarenje. Gde god da se povredimo, krvni sudovi odmah pošalju signal. Krvne pločice prime taj signal i veoma brzo doputuju do tog dela tela. Preobražavaju se u aktivne tako što puste duge pipke koji stupe u kontakt sa krvnim sudom i oforme ugruške da bi zatvorili ranu dok ne zaceli.

Krvna plazma
 

Plazma je tečni deo naše krvi. Plazma je žućkaste boje i sastoji se najvećim delom od vode, ali sadrži i proteine, šećere, hormone i soli. Ona prenosi vodu i hranjive materije do svih tkiva u našem telu.

 

Namirnice koje utiču na poboljšanje krvne slike: