Vaša korpa
Istrazivanja > Miso i radijacija

Miso i radijacija

Japanski istraživač Hiromicu Vatanabe je nedavno utvrdio da MISO štiti od posledica radijacije i pomaže uklanjanju njenih efekata. Na ovo istraživanje su ga navela iskustva japanskih lekara sa ljudima koji su bili ozračeni u Hirošimi i Nagasakiju. Nekoliko veoma zanimljivih priča o neobičnim isceljenjima odigralo se u Japanu, nakon što su SAD bacile dve atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Nakon što su milioni ljudi bili izloženi ekstremnim nivoima radijacije, broj slučajeva raka je naglo porastao. A opet, izgledalo je kao da su neki bili imuni ili mnogo manje podložni efektima radijacije – čak i medju onima koji su se nalazili na manje od kilometar i po od epicentra eksplozije.

Mehanizam zaštite od radijacije koji pruža miso blisko je povezan sa supstancama koje nastaju tokom procesa fermentacije, objašnjava dr Vatanabe. Drugim rečima, bakterije stvaraju supstance koje imaju zaštitni efekat. “Supstance nalik citokinima koje sadrži miso očigledno igraju važan efekat u zaštiti i/ili oporavku i repopulaciji kritično ugroženih elemenata tkiva, ukoliko se daju pre i tokom izlaganja radijaciji, objašnjava ovaj japanski istraživač.

“Sojini izoflavoni koji su dati pre i posle terapije zračenjem raka pluća štitili su pluća od negativnih efekata zračenja, kao i od oštećenja kože, gubitka kose, ubrzanog disanja, upale, pneumonitisa i fibroze, što dokazuje da soja ima zaštitni efekat od posledica radijacije”, napisali su autori jednog drugog, takodje skorašnjeg istraživanja.