Vaša korpa
Istrazivanja > Nešto vam se jede, a ne znate šta...

Nešto vam se jede, a ne znate šta...

Probajte kiselo-slani japanski specijalitet – umeboši šljivu

Možda vam se ponekada desi da ne znate da li biste kao užinu uzeli nešto od povrća, voća, nešto slatko, slano, kiselo... Jednostavno imate potrebu za nekim specifičnim ukusom, a ništa od svega šta imate u kući vam nije privlačno. Obično se kaže kada ne znate šta biste, pokušajte sa nečim kiselim. Ispostavi se da organizam traži neki rezak i nesvakidašnji ukus. A višnje, kiseli krastavci, paprika ili cvekla su vam već dosadili... Onda ne preostaje ništa drugo nego da se zaputite u prvu najbližu prodavnicu zdrave hrane i kupite nešto što će vam, najblaže rečeno, biti inspirativno – i po aromi i po izgledu: umeboši šljive. Poreklom su iz Kine, obožavane od strane Japanaca, a izuzetno su zdrave i cenjene širom sveta. Kada ih probate, ne znate da li su kiselije ili slanije. U svakom slučaju, ako vam se dopadnu, nemojte preterivati sa konzumiranjem ovog istočnjačkog specijaliteta – zadovoljićete svoje potrebe i sa nekoliko komada (čak se i ne preporučuje više od 2-3 šljive nedeljno).

Šljiva, a u stvari, kajsija

Kada se reč umeboši prevede, znači suva ili ukiseljena šljiva (ume – šljiva, boši – ukiseljena, suva). Ipak, u pitanju je vrsta istočnjačke marelice, odnosno suve kajsije, koja cveta već krajem marta i izuzetno je kiselog ukusa. Plodovi su obično okrugli, naborane ili glatke teksture. Beru se u junu i stavljaju u zemljane ćupove sa morskom solju i šizo lišćem (crna kopriva, kineski bosiljak), koje ima ulogu konzervasna i dodatnog pojačivača arome. Nakon toga plodovi se svaki dan vade i suše na suncu i taj proces može da potraje i do godinu dana. Umeboši šljive dobijaju crvenu boju, zahvaljujući šizo lišću, koje u toku fermentacije ispušta ovu nijansu.

Osušeni plod postaje prava riznica zdravlja: posebno obiluje kalcijumom, gvoždjem, fosforom, natrijumom i kalijumom. Od vitamina sadrži A, B1 i B2. Naročito je bogat limunskom kiselinom, koja je više nego odlična za pravilan rad jetre, za otklanjanje umora i povećanje fizičke izdržljivosti. Takodje, leče mamurluk, regulišu prekomeran unosa šećera, jačaju imunitet, otklanjanju vrtoglavicu, zatvor, mučninu.

Kisela šljiva izuzetnih svojstava

Japanci već tradicionalno umeboši šljivu koriste za lečenje i saniranje brojnih tegoba:

 

  • Za otklanjanje umora
  • Protiv prehlade i gripa
  • Za detoksikaciju organizma
  • Kao eliksir mladosti – za podmladjivanje
  • Za bolji apetit
  • Protiv mučnine i mamurluka
  • Za otklanjanje neprijatnog zadaha
  • Kao lek protiv dijareje

 

 

U ishrani umeboši možete koristiti u pripremi kuvanih jela, ili naprosto ih dodajte sosovima, žitaricama ili mahunarkama. Japanci ih najčešće jedu samo sa jednostavnim pirinčem. Takodje, često ih nose i kao sastavni deo glavnog obroka na poslu ili u školi.

Zbog svojih hranjivih vrednosti umeboši šljive su postale izuzetno cenjene u makrobiotičkoj ishrani. Još u periodu samuraja su često bile korišćene kao lek protiv umora i iscrpljenosti, a takodje su se pokazale kao izuzetno delotvorne kod dizenterije ili tifusa. Danas su umeboši šljive rangirane kao istočnjačka verzija aspirina.

Autor: Milica Tasovac