Vaša korpa
zdravlje > Osnove zdrave ishrane

Osnove zdrave ishrane

Malim promenama do velike zdravstvene dobrobiti

  • Dan početi sa 2 čaše tople vode na prazan stomak
  • Doručkovati 30 minuta nakon uzimanja vode
  • Povrće kuvati na pari (u mrežici za kuvanje na pari ili u metalnoj cediljci) da bi hrana zadržala hranljive sastojke, prirodnu boju i pun ukus
  • Izbegavati kuvanje u vodi, jer se na taj način gubi i do 90% hranjivih sastojaka
  • Između obroka praviti minimum 3 sata pauzu da bi hrana mogla da se svari (tako se izbegava pojava helikobaktera, gojaznost i sl.)
  • Izbegavati prženje hrane, hranu peći što češće u rerni
  • Povrće se može dinstati bez vode i ulja, tako da pusti sok (kupus, tikvice i sl.) i naknadno ga preliti maslinovim uljem, kokosovim puterom ili nekim drugim prelivom i začiniti po ukusu
  • Za prženje koristiti isključivo hladno ceđeno ulje
  • Umesto kuhinjske soli koristiti himalajsku so i začine sa himalajskom solju
  • Izbegavati prerađenu hranu i začine koji sadrži veštačke boje, aditive i natrijum glutaminat
  • Izbegavati pekarske proizvode
  • Peći domaći hleb u rerni
  • Koristiti isključivo prirodne zaslađivače: med, steviju, kokosov šećer, maltex
  • Bele žitarice zameniti integralnim
  • Integralne žitarice i mahunarke pre kuvanja potopiti u vodu sa supenom kašikom nepasterizovanog jabukovog sirćeta (npr. Kovačević) i ostaviti da odstoji 12 sati. Na taj način se skraćuje vreme kuvanja, hranjivi sastojci se bolje apsorbuju i kuvana hrana se lakše vari. Odnos vode i žitarica kod kuvanja je 2:1 ili 1,5:1 u zavisnosti od vrste žitarice
  • Skuvanu hranu ostaviti poklopljenu u šerpi minimum 5-10 minuta
  • Maslinovo ulje ne izlagati visokim temperaturama, umesto toga ga preliti na već skuvano povrće ili testeninu...
  • Unositi minimum 2-3 litre vode na dan
  • Zdrave namirnice nabavljati na pijaci i u prodavnicama zdrave hrane
  • Izbegavati procesiranu hranu

         

POVRĆE NA PARI – TABELA MINUTAŽE KUVANjA NA PARI

 
 

   Brokoli stabljika, izdanak

   8 – 15 min

 

   Brokoli glavice (cvetovi)

   5 – 6 min

 

  Kupus ceo, trouglovi 

   6 – 9 min

 

   Kupus nasečen

   4 – 5 min

 

   Šargarepe cele

   10 – 15 min

 

   Šargarepe iseckane

   4 – 5 min

 

   Krompir ceo

   12 – 30 min

 

   Krompir isečen na komade

   10 – 12 min

 

   Karfiol ceo

   15 – 20 min

 

   Karfiol cvetovi

   6 – 10 min

 

   Tikvica

   5 – 10 min

 

   Zukini

   5 – 10 min

 

   Kukuruz (klip)

   6 – 10 min

 

   Kukuruz sečen na komade

   4 – 6 min

 

   Plavi patlidžan ceo

   15 – 30 min

 

   Plavi patlidžan na kockice

   5 – 6 min

 

   Kelj listovi

   4 – 6 min

 

   Pečurke

   4 – 5 min

 

   Luk glavica

   20 – 25 min

 

   Luk nasečen

   15 – 20 min

 

   Paškanat

   8 – 10 min

 

   Grašak

   3 – 5 min

 

   Paprike

   2 – 4 min

 

   Spanać

   5 – 6 min

 

   Bundeva isečena na komade

   5 – 10 min

 

   Bundeva isečena na polovine

   15 – 40 min

 

   Paradajz

   2 – 3 min

 

   Repa cela

   20 – 25 min

 

   Repa isečena

   12 – 15 min

 

   Rotkva

   40 – 60 min

 

   Mungo pasulj

   5 min

 

   Beli pasulj

   10 – 20 min