Vaša korpa
recepti > Ovsene mekinje

Ovsene mekinje

SLANA PALAČINKA SA OVSENIM MEKINJAMA

Sastojci:

1,5 supena kašika ovsenih mekinja

1,5 supena kašika nemasnog kuvanog mleka

1 belance ili 1 celo jaje (ukoliko imate problema sa holesterolom, koristite samo belance)

So, biber i drugi začini po želji

Sastojci se pomešaju i rasprše da se dobije homogena masa. Posoli se, pobiberi, i sipa na zagrejan tiganj namazan uljem. Prži se 1-2 minuta, pa okrene na drugu stranu.

Ova slana palačinka može da se konzumira kao i hleb.

Ukoliko hoćete da napravite slatku palačinku, umesto soli i bibera možete da dodate smeđi šećer od trske ili malteks.

 

ENGLESKA KAŠA (PORIDŽ)

Za 1 osobu

Zagrejte u šerpi 200g obranog mleka sa kašičicom vanile u prahu. Dodajte tri supene kašike ovsenih mekinja i mešajte dok se ne dobije gusta kaša. Skinite sa vatre i zasladite po želji (smeđim šećerom, džemom, malteksom). Može se konzumirati i topla i hladna.

 

UŠTIPCI OD TIKVICA I FETA SIRA


Sastojci:

1 tikvica

1 glavica luka

2 jajeta

½ kutije feta sira sa 9% masti

3 supene kašike ovsenih mekinja

 ½ vezice bosiljka

 So, biber

Rerna se zagreje na 220 stepeni. Nastruže se tikvica. Isecka se luk. Naseckajte bosiljak i nadrobite sir. U posudi za salatu pomešajte tikvice, bosiljak, sir, luk, jaja i ovsene mekinje. Posolite i pobiberite. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa. U tiganj postavljen folijom poređajte uštipke i stavite u rernu. Za 15 minuta obrnite uštipke i zapecite ih sa druge strane.

 

BISKVITI SA BADEMOM

Smesa za 30 biskvita

Sastojci:

2 supene kašike pšeničnih mekinja

4 supene kašike ovsenih mekinja

30g presnog sira

1 supena kašika pšeničnog brašna

1 čajna kašičica lomljenih badema

2 supene kašičice malteksa ili braon šećera

Jedan tiganj se postavi folijom, smesa podeli na kupice i poređa po foliji. Ostavi se da se peče na 180 stepeni u sredini rerne. Izvadi se tiganj kada biskviti porumene.