Vaša korpa
Istrazivanja > Podmladite svoj organizam

Podmladite svoj organizam

Uz pomoć Nigarija podmladite svoj organizam – i spolja i iznutra

Mens sana in corpore sano

Kao što i latinska poslovica kaže: U zdravom telu zdrav duh, činjenica je da samo ako smo zdravi, možemo biti i istinski srećni i duhovno ispunjeni. Najveći problem današnjice odnosi se upravo na očuvanje zdravlja, kojeg mnogi shvataju zdravo za gotovo. Odnosno, tek kada nam telo šalje odredjene signale u vidu bola, nemoći ili malaksalosti, zastanemo i zapitamo se šta učiniti da bismo se opet osećali mladi i puni energije. Činjenica je da uz pomoć odredjenih namirnica, dodataka u ishrani i nepreterivanja ni u čemu, možemo jako mnogo učiniti za svoje fizičko i psihičko zdravlje.

Za pravilno funkcionisanje organizma potrebni su odredjeni vitamini, minerali, aminokiseline, antioksidansi, itd. koje možemo uneti putem hrane svaki dan. Medjutim, postoje minerali, poput magnezijuma, koji su izuzetno bitni za mnogobrojne fiziološke procese (krvni pritisak, imunološki sistem, metabolizam…), a kojeg najveći deo populacije ne unosi u dovoljnim količinama u organizam. Ako patite od tegoba kao što su: depresija, anksioznost, grčevi u mišićima, visok krvni pritiak, hormonski disbalans, imate problema sa spavanjem, sa kostima, i sl., postoje velike šanse da vam nedostaje magnezijum u organizmu. Najprirodniji i najjednostavniji način kojim možete nadoknaditi ovaj mineral jeste redovno uzimanje nigarija, odnosno magnezijum hlorida.


Nigari ili tzv. “gorčilo”

Kada bi se reč „nigari“ prevela sa japanskog jezika, mogla bi doslovno da se prevede kao gorčilo. Aluzije u imenu na gorak ukus imaju veze sa načinom nastanka ove supstance: ona predstavlja talog koji ostane nakon isparavanja morske soli. Tačnije, ostaju magnezijum hlorid – nigari i magnezijum sulfat koji je izuzetno gorak. Fizički se jedan od drugog mogu razdvojiti.

Po izgledu nigari podseća na krupniju morsku so, i može se naći sitniji, krupniji i u ljuspicama u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici zdrave hrane. Neophodan je u procesu proizvodnje tofua (sira od soje) gde se koristi kao supstanca koja zgrušava sir. Medjutim, najčešće se koristi kao dodatak ishrani kojoj manjka magnezijum: oralno ili utrljavanjem u kožu.
 

Japanci nigari piju redovno kao napitak za detoksikaciju i podmladjivanje.

Nazivaju ga nigarisui i prave ga tako što rastope četvrtinu ili pola kašičice ljuskica u litri vode. U ovu tečnost možete slobodno dodati i kašiku meda, kao i iscedjen limunov sok i dobićete sjajan napitak bogat magnezijumom i vitaminom C. Sa nigarijem ne bi trebalo preterivati, dovoljno je popiti pola kafene šoljice u toku dana, pošto preterani unos magnezijuma može da izazove dijareju.

Ako želite da pijete magnezijum hlorid svaki dan, preventive radi ili da biste se oslobodili odredjenih tegoba, potrebno je da u litar prokuvane i prohladjene vode rastopite 33g magnezijum hlorida. Nema potrebe da se pije više od pola male kafene šolje ujutro. U slučaju nekih zdravstvenih problema, ta doza se povećava od 1 kafene šoljice ujutro, odnosno uzimanjem iste i ujutro i uveče.

Takodje, možete osvežiti i podmladiti kožu ovim prirodnim tonikom za lice na sledeći način: u destilovanu ili izvorsku vodu staviti nigari u odnosu 1:10. Rastvorite ga u vodi, sipajte u flašicu sa raspršivačem i slobodno prskajte po koži kad god poželite, bez bojazni od nuspojava. 


Magnezijum – čuvar zdravlja

 

Nutricionisti kažu da je neophodna dnevna doza magnezijuma 350mg i najbolje ga je unositi iz namirnica kao što su: bademi, kikiriki, orasi, morske alge, soja, krompir, žitarice. Dešava se, vrlo često, da i pored uravnotežene ishrane upravo magnezijum bude ona karika u lancu koja nedostaje. Zemljišta na kojima se gaje biljke postala su vremenom osiromašena magnezijumom, fluor i hlor kojih ima u vodi dodatno otežavaju vezivanje magnezijuma za biljke, a kofein, nezdravi šećeri i stres redukuju količine magnezijuma u našem organizmu.

Kada je magnezijum u telu nizak, kalcijum se povećava. Ako je ovo stanje hronično, dolazi do bolesti, usled oslobadjanja viška kalcijuma u, npr. zglobove (tada nastaje artritis), bubrege ili druge organe. Kada se magnezijum u optimalnim dozama unosi u organizam, njegove blagodeti su ogromne:

 • Ima antimikrobno dejstvo
 • Reguliše rad kardiovaskularnog sistema
 • Utiče pozitivno na imuni sistem
 • Pospešuje probavni sistem
 • Deluje blagotvorno na nervni sistem
 • Umiruje epileptičke napade i konvulzije
 • Redukuje česte grčeve u mišićima
 • Otklanja nemir i teskobu
 • Prevenira i umanjuje tegobe moždanog udara
 • Umanjuje mogućnosti za nastanak Alchajmerove bolesti
 • Pozitivno utiče na osteoporozu
 • Otklanja hronični umor
 • Veoma uspešno umanjuje tegobe kod artritisa i prevenira njegov nastanak

Autor: Milica Tasovac